onsdag, mars 26, 2008

Premiär för nya terminal 3, smärtfritt


Avsläpp vid nya terminal 3, betydligt mycket mer
pampigt än den gamla


Dags för en 10 dagars tjänsteresa till Tokyo tillsammans med min kollega, Nils. Det slumpar sig så att idag är också dagen för den stora flytten av flygbolag till terminal 3 som är Pekings senaste stålthet.
Denna enda terminal är större en hela Heathrow (inklusive deras nya terminal 5). Man har kört den lite försiktigt sedan slutet av februari med BA som flygbolag men idag är det dags för merparten att flytta över.
Det första du märker av när du kommer in i terminalen är att det är en kopia av Hong Kong (men de har också samma arkitekter bakom sig). Det är ett gott betyg då HK tillhör en av de bättre internationella flygplatserna i världen.
Men när du kommer längre in i byggnaden så börjar du inse dess storlek. Alla internationella avgångar går från den internationella delen vilken kräver att du tar ett tåg (som i HK) men här är resan betydligt längre trots att tåget går klart fortare.
De första du möts av när du kliver av tåget är passkontrollen. Efter denna är det säkerhetskontroll (som tidigare) och en ny tullkontroll (verkar dock inte bemannad) innan du är ute i terminalen.
Betydligt bättre louncher är nästa nyhet och incheckningen tog inte mycket längre tid än den gamla.
Enda incidenten är att traditionen att ändra gater utan förvarning finns kvar. Vår gate är en buss-gate och då ska man alltid vara extra försiktig. Vid vår gate finns det ingen personal och ingen annonsering när det är 20 min kvar till avgång. Det är alltid ett orostecken men knatar man 50 m till så finns det en annan gate där det uppenbarligen är boarding och mycket riktigt är det vår flight som flyttats hit. Buss-gate som buss-gate är med andra ord regeln som fortsatt gäller.
Väl på plattan blir vi ytterligare ca 40 min försenade men som det visar sig när vi landat i Tokyo så är bagaget med så premiärdagen får godkänt.
Till flygplatsen kommer det snart också att gå att åka snabbtåg samt att en helt ny motorväg kommer att öppna. Antar att denna motorväg också kommer att ge goda möjligheter för VIP under OS att få sin egen motorväg till flygplatsen. Ännu ett svårslaget rekord av Kina.

Inga kommentarer: