lördag, december 26, 2009

Cape Otway med fin blick på havet och Koalor


Cape Otway fyrtorn står majestätiskt längst ut på udden,
var i drift fram till 1994 och därmed den längst bemannade
fyren i Australien (förutom Tasmanien)


Utsikt från toppen av fyrtornet, huset uppe till vänster
är morse/telgraf-stationen från 1859


Premiär för Sherpani (bärstolen) på södra halvklotet

Nästan hela udden är nationalpa
rk och gott om Koalor i träden
Koala-tittarpaus längs vägen, varmt och skönt

En del av fyrbyggnaderna är nu kafé med härlig utsikt
(samt välbehövligt skydd från ettriga flugor)


Efter en frukost som ingick i priset men där sniket nog allt utom yoghurt, juice och rostbröd kostade extra (inte vad man förväntar sig om man hyr en "villa") ger vi oss åter ut på Great Ocean Road västerut. Nästa stopp är Cape Otway en vacker udde som är den mest södra punkten av Australien längs Great Ocean Road. En smal väg ringlar sig igenom en skog av
Eukaplytus-träd (som ger ifrån sig härlig doft) ner till udden. I träden går det enkelt att hitta Koalor som alltid är värda ett foto-stopp.
Väl vid parkeringen möts vi av fluginvasion. Som tur vad så bits de inte men de är irriterade många så vi tar snabbt på oss bär-stolen och ger oss ner mot udden där en lagom bris ger svalka och frihet från de flesta flugorna.
Fin utsikt mot havet och även om det känns som det finns inget mellan här och Antarktis så finns det faktiskt en ö i horisonten vilket är anledningen till att telegrafstationen byggdes här i mitten av 1850-talet. Tasmanien behövde kopplas upp mot resten av världen och det gällde att hitta kortast möjliga sträcka för sjökablen.
Efter en fika bär det av tillbaka längs Great Ocean Road hela vägen till Torquay och vidare till Geelong för inkvartering.

Inga kommentarer: