torsdag, mars 10, 2011

8.9 en skrämmande upplevelse


Kaktusen på vår balkong får symbolisera i liten skala kraften när
en världens genom tiderna kraftigaste jordbävning
drabbade Japan inklusive Tokyo


Vår moderna kontorsbyggnad i Tokyo gungande rejält men
skadorna var minimala. Imponerande ingenjörskonst!


Shinagawa station evakuerades under sen eftermiddag

Med tågen nere och kaos i trafiken återstår att gå hem


Tåg som stannat tvärs över vägkorsning strax söder
om Shinagawa station


Efter att ha promenerat i 30 min är det fortsatt överfullt
på trottoarerna av folk på väg hem och gatorna utnyttjas
även av gående


Antagligen har det inte undgått någon att en av världens genom alla tider (sedan mätningar startades) kraftigaste jordbävningar drabbade Japan idag på eftermiddagen strax efter kvart i tre.
I vårt kontorshus i Tokyo var det hela havet stormar och gungade rejält. Skyskraporna är dock byggda för att hantera detta och imponerad att inte en enda glasruta gick sönder eller något föll ner från innertak.
För egen del är fredagar dagen då Oliver inte går på dagis utan istället har halv dag med Montessori vilket innebar att både Oliver & Theo var hemma samtidigt som vår barnflicka var där. Så vi hade turen att det fanns två vuxna som kunde hjälpta till att få varsitt barn ut ur huset.
Gatorna i Tokyo gungade som på ett skepp i storm och ovanför huvudet gungade el-ledningar betänkligt.
Naturligtvis stängdes all flyg- och tågtrafik. För många av mina kollegor innebar det antagligen en natt med övernatting på kontoret där det finns förberett vatten och mat för tillfällen som dessa.
För egen del har vi gjort ett medvetet val att ha bo relativt nära jobbet och kändes otroligt skönt att kunna promenera hem på en knapp timme. Möjligheten att ha snabbt och till fots kunna sammanstråla med sin familj är en lärdom att behålla inför framtiden om man bor i ett land/stad där naturkatastrofer av denna typ kan inträffa.
Sent på fredagkvällen kunde vi på vårt dagis via webb-kamera se kompisar till Oliver som fortfarande inte blivit upphämtade av föräldrar som inte haft möjlighet att ta sig dit...

Inga kommentarer: