söndag, mars 13, 2011

Först det ena sedan det andra


Theo sitter numera utan problem

Oliver älskar inte oväntat rutschbanor
och är snabb på att klättra


Kollar läget halvvägs upp


Varma vårvädret har fått körsbärsträd att börja blomma.
Alltid så vackert och fräscht!


Theo uppskattade att få sitta i ryggsäcken som omväxling till vagnen

Bilderna från vad jordbävningen har ställt till med fortsätter att rulla in. ABC News har en intressant jämförelse av före respektive efter. Har ni inte kikat på den än så gör det.
Annars är den stora frågan just nu vad som händer med kärnkraftverken 25 mil norr om oss.
Japaner är som sagt mästare på att bygga och planera. Resultatet kan ses i allt från Shinkansen-tågen och dess tillhörande banor och signalsystem till konstruktionen av moderna kontors- och bostadshus.
När det kommer till att improvisera och arbeta utanför det oväntade (Klara av What if...) är deras tungrodda processer, risken att förlora ansiktet och tilltron att chefen alltid vet bäst (eller åtminstone ha tagit del av varje beslut) något som tyvärr gör saker värre än de borde vara.

Vi har nu ett antal kärnkraft som trots att de byggdes på 60-talet med den tidens teknik klarat av en av världens värsta jordbävningar genom alla tider.
Det man tyvärr missade var att säkra upp kylningen...
Att lösa det borde ha varit rätt lätt men efter att ha sett processen för hur brandkåren hanterade ett självmord i kanalen utanför jobbet för 1.5 år sedan kan jag konstatera att vill man rädda liv så får man hoppa i själv... Multiplicera med komplexiteten att kyla ett kärnkraftverk och där igen SPEED är allt så förstår man varför de har problemen de har idag.
Nästa närliggande problem är att skapa öppenhet. Här var inte amerikanerna bättre då det tog veckor innan det kom en live-kamera på plats som visade hur mycket olja som läckte ut sekund för sekund från borrhålet i Mexikanska golfen.
Förhoppningsvis kommer det videokameror och geigermätare på plats som visar svart på vitt vad som pågår så att ryktesspridningen kan försvinna.
Bland internationella vänner så har flertalet fattat besluteg att temporrät flytta till tex Okinawa, Osaka och Singapore på grund av osäkerheten/bristen på information samt risken att ett nytt kraftigt efterskalv ytterligare ska förvärra situationen vid kärnkraftverken.
För vår del så stannar vi dock tillsvidare här i Tokyo. Idag var det åter en fantastisk vårdag här och vi hann med lite parkbesök.

Inga kommentarer: