fredag, mars 11, 2011

Katastrofen börjar kunna överblickas


I Tokyo är det åter till vardagen som gäller. Oliver vattnar i vår trädgård


Inte lika mycket folk ute på gatorna

Som synes ingen brist på mat/frukt på Daishin denna lördag


Otroligt väldoftande buske utanför ett av husen vi alltid
passerar på vägen till/från Daishin


Utslagen blomma från samma buske

Solen skiner från blå himmel i Tokyo och det är 11 grader plus nu på förmiddagen. Med dagsljuset så har rapporterna från norra Honshu (huvudön som Tokyo ligger på) börjat komma in i i strid ström. Antalet dödsoffer stiger timme för timme och myndigheterna rapporterar in 28 så här långt för Tokyo. Många av dessa är gissningvis från bokhyllor/andra tunga möbler som inte förankrats i hem och vält över personer. Vi skruvade fast vår bokhylla med fästband som kommer med alla relevanta IKEA produkter (och har du tappat bort kan du hämta upp gratis på IKEA varuhus) när vi flyttade in och är mycket glada över det idag.
Men den stora katastrofen är naturligtvis närmare epi-centrum och där Tsunamin dragit in. 1 kubikmeter vatten ser inte så mycket ut men med vikten motsvarande 1 ton och hastighet över vattnet motsvarande ett jet-flygplan multiplicerat med enorma mängder förstår man krafterna. Det pratas om hela tåg som är försvunna!
För egen del har vi noterat fortsatta efterskalv under natten och idag på förmiddagen men de är mer av den nivå som man (tyvärr) vant sig vid efter att bott en tid i Tokyo.
Varje skalv och dess styrka kan följas på Japanska SMHI's utmärkta site: http://www.jma.go.jp/en/quake/
Ytterligare en konklusion så här dagen efter är att det enda som funkar för kommunikation vid katastrofer som dessa är internet. Telefonnätet både fast och mobilt var totalt överbelastat och blockerat större under hela gårdagen men Twitter/Facebook/Skype/email fungerade mer eller mindre som vanligt.
BBC's live stream app för iPad/iPhone (som funkar över hela världen utan VPN) var också mycket tacksam att ha för att kunna få en engelskspråkig summering av situationen.

2 kommentarer:

Leif o Hilkka sa...

Skönt att ni klarat er oskadda. Vi tänker på er och alla drabbade.

Unknown sa...

Skönt att höra att ni efter omständigheterna mår bra.