söndag, mars 20, 2011

Nya råd till svenskar i Japan


Principen för rullande strömavbrott som gäller stor-Tokyo,
inte hänt sedan andra världskriget i Japan


Svenska ambassaden i Tokyo
skickade idag söndag ut detta mejl.
Deras hemsida finns här. Baserat på informationen nedan var beslutet att flytta familjen till Singpore i tisdags helt rätt.
--------------------------------
Situationen vid kärnkraftverken i Fukushima är fortsatt instabil och risken för utsläpp är fortfarande stor. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten kan vindriktningen komma att förändras. Det ökar sannolikheten för ett nedfall över Tokyo-området. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar därför svenskar som befinner sig i detta område att äta jodtabletter.


Utrikesdepartementet avråder sedan den 16 mars från alla resor till Japan och uppmanar svenskar inom en radie på 8 mil från kärnkraftverket Fukushima att lämna området.

Det råder stor osäkerhet om den fortsatta händelseutvecklingen och effekterna av ett utsläpp. Enligt svenska myndigheter kan ett nedfall innebära hälsomässiga risker inom 25 mils radie från Fukushima. Beroende på vindriktningen kan därmed Tokyo komma att påverkas.

Utrikesdepartementet kompletterar därför råden till svenskar i Japan:

• Den som är orolig och vill vara säker på att inte påverkas av ett utsläpp bör överväga att lämna Japan eller bege sig till delar av Japan som ligger utanför 25-milsområdet.

• Den som befinner sig i 25-milsområdet rekommenderas att redan nu, i förebyggande syfte, äta jodtabletter.

Vid ett nedfall rekommenderar svenska myndigheter den som befinner sig i 25-milsområdet att stanna inomhus med stängda fönster och avstängd ventilation.
Om det blir ett utsläpp kommer ett meddelande att skickas via sms till dem som har lämnat sina kontaktuppgifter till svenska ambassaden i Tokyo. Information kommer också att finnas på ambassadens hemsida.

För att ambassaden ska kunna bistå med information och stöd ombeds svenskar i Japan att förse ambassaden med aktuella kontaktuppgifter, om man inte redan har gjort det.

Jodtabletter

De som inte redan har skaffat sig jodtabletter på annat sätt kan hämta tabletter på svenska ambassaden i Tokyo.

Vill du veta mer om jodtabletter och hur de används, se:
Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida: www.ssm.se

eller kontakta Strålsäkerhetsmyndigheten via telefon på: +46 8 454 24 66

Ambassaden håller öppet för detta ändamål under söndagen och måndagen mellan kl. 09.00-18.00. Därefter normala öppettider tillsvidare. Medtag pass.

Adress:

Embassy of Sweden
1-10-3-100 Roppongi, Minato-ku, Tokyo
--------------------------------

Inga kommentarer: