måndag, mars 28, 2011

Mätningar av vattnet i Tokyo publiceras nu för allmänheten


Aktuell radioaktivitet i Tokyo dricksvattnet, mätt vid
Hyakunicho, Shinjuku-ku, Tokyo


Dag för dag så förbättras informationen till allmänheten kring radioaktiviteten i Tokyo. Det är utmärkt då det som bekant är svår att fatta beslut utan fakta. Mätpunkten här verkar vara mitt i systemet snarare än vid ett av vattenreningsverken då det officiella värdet vid vattenverket som bekant var 210 becquerel den 23 mars samtidigt som mätpunkten ovan då var 25.8. Skillnaden kan bero på storleken i vattensystemet (tar en del tid från reningsverk innan det är framme vid varje hushålls kran) samt att de övriga två reningsverken inte visade upp de höga halterna.
Det positiva är dock att halterna även efter den 23 mars inte har ökat så dramatiskt.
Med andra ord kommer det inga fler utsläpp i luften som kan leda till radioaktivt regn över reservoarna så bör problemet med dricksvattnet vara löst.

Från svenska ambassadens sida så är senaste informationen från i lördags och som synes avråder man fortsatt från alla resor till Japan...

Information om jordbävningen i Japan (uppdaterad kl. 16.00, 2011-03-26)

Med anledning av det fortsatt allvarliga läget vid det japanska kärnanläggningen Fukushima Daiichi avråder Utrikesdepartementet, i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten, från alla resor till Japan.

Inga kommentarer: