söndag, augusti 20, 2006

2,50 kr/kg för öl


I vanlig ordning gott om folk på stranden och ståendes i vattnet.

Piren ut mot paviljongen. Till vänster skymtar fyren på lilla gröna ön.

Typisk tysk stil med rött tegeltak på flertalet av husen i gamla stan.
Nya stadsdelarna ser ut som typ Los Angeles, bara nya höga hus i glas.


Efter rundvandring på bryggeriet är det fri öl i baren. Att klockan
är 11 på förmiddagen sätter som synes ingen sorti på stämningen.

Ölreklam från tiden med japansk ockupation. Öl började annars
bryggas av tyskarna för att hålla soldater och sjömän glada.
Med tanke på klimatet är det lätt att förstå hur otroligt sugen
du kan bli på en öl här en sommardag.


Delar av guvernörshuset

St Michael's katedralen, mer eller mindre förstörd under
kommuniståren men nu renoverad till ursprunglig glans.


Strålande väder även denna dag och vi inleder med att åka upp till utkikspunkten, Xiaoyushan (lilla fiskberget) som byggdes 1984 på en kulle ovanför badstrand nummer 1.

Fantastisk utsikt över staden som är förvånasvärt kuperad. Vi fortsätter sedan till Tsingtao bryggeri nummer 1 som är det första (idag finns det 5) och som byggdes av tyskarna 1903. Imponerande anläggning och öl är en del av själen i Qingdao. I kvartersbutikerna säljs öl per kg från fat som byts varje dag. Några bär med sig ölen hem i plastpåsar(!) andra tar helt enkelt med sig en karaff ner och fyller. Priset är beskedliga 2,50kr per kg.

Dagen bjuder även på andra stopp som besök på Xiao Qing Dao (lilla gröna ön) som var en ammunitionsdepå under japanernas ockupation av stan samt paviljongen, Huilan Ge som ligger längst ut på den pir som tyskarna en gång i tiden byggde (Qingdao har rejält tidvatten med ca 8 m mellan ebb och flod). Numera är nog paviljongen mest känd för att vara med på varje Tsingtao-öletikett.

Qingdao har även några rejält imponerande gamla byggnader kvar från tysk-perioden. Dit räknas gamla guvernörs-palatset, Qingdao Ying Binguan som numera kallas för gästhus. Lätt den mest imponerande byggnad jag sätt i Kina skapad av icke-kineser och man kan förstå att Kaiser Wilhelm gav guvernören sparken efter detta skrytbygge.

Avslutar med en sväng till katolska katedralen, St Michael's som även denna är den mest imponerande kyrkobyggnad jag skådat i Kina.

Otroligt mäktig inredning och byggd i formen av ett liggande kors. Det är uppenbart att Qingdao måste ha varit en välmående stad under första 30 åren av 1900-talet

Inga kommentarer: