lördag, augusti 19, 2006

Laoshan, hav, regatta & ölfestival


Laoshan består till del av stora stenar som ligger löst längs bergsidorna.

Böljande kullar ända fram till havet. Blåa fläcken i mitten
är stånd med försäljare som erbjuder allt från färsk fisk
till kall slangurka som förfriskning.


Havet nedanför templet Taiging gon

Otroligt klart fint vatten, bättre än Dalian.
Temperaturen dock måttliga 13 grader.


En av hotellvillorna. Charmigt små men kineser och färgval...

Vy in mot gamla centrum från lilla gröna ön. Länge var
katedralens kyrktorn högst i stan men så är det som synes
inte längre. Affärscentrum ligger dock numera 6 km österut.


Vår guide möter upp tillsammans med vår hyrda taxibil för dagen. Han kör på taxameter och det kommer att kosta ca 250 RMB för en dag (6h).
Första stopp efter en frukost på KFC (guiden känner inte till Starbucks och mycket är stängt en lördag morgon innan kl 08.00) innan vi fortsätter ca 40 km nordöst mot berget Lao.
På vägen passerar vi nybyggda villaförorter med strålande havsutsikt och vi får redan på att detta är de enda husen i Kina med 3 kranar; varmt, kallt och mineralvatten.
Shan betyder som bekant berg på kinesiska och Laoshan är kinas mest kända mineralvatten. Vattnet används även i det minst lika kända ölet Tsingtao som också härstammar från Qingdao.

Efter att vandrat upp på berget och beundrat utsikten fortsätter vi ner till templet, Taiqing Gong som grundades av den första Song-kejsaren för studier i Taoism. De första husen uppfördes dock redan 140 år före Kristus.

Vi kikar även lite på Qingdaos första årliga internationella regatta. Staden är värd för OS-seglingarna och förutom att snygga upp själva staden måste man få befolkningen att fylla läktarna och med andra ord bli intresserade av segling.
Detta är en nog så pedagogisk uppgift när stora delar av befolkningen inte är simkunning och badar enbart med uppblåst badring kring kroppen.

Hotell denna gång har Caroline fixat i området, Badaguan, som består av stora, gamla hotellvillor instoppade i grönskan.

Efter vilopaus promenerar vi delar av den drygt 40(!) km långa strandpromenaden in till de gamla hotellen för välbehövlig middag.

Denna helg är det även ölfestival så vi letar oss ut till Tsingtao-området som är en korsning av en permanent nöjespark och tillfälliga öltält.
Sanslöst drag här med lokala artister som i bar överkropp hoppar runt bland borden och sjunger lokala slagdängor.

Träffar på lite tyska studenter (inte oväntat populär stad bland tyskar) som tar oss vidare till Qingdaos institution Corner Jazz Club.

Inga kommentarer: