fredag, augusti 18, 2006

Meeting in Beijing, Sailing in Qingdao


Qingdao grundas av tyskar 1898 när Kaiser Willhelm II
förhandlade till sig rätten till den dåvarande fiskebyn
i 99 år (jämför med Hong Kong).


Helg och Pekings trista väder håller i sig. Gårdagens cykeluflykt till Alameda i klibbig värme och med grus i ögonen från det uppvirvlande dammet bidrog till beslutet att fly staden för helgen.

Tar natt-tåg T77 från Pekings centrala järnvägsstation kl 23.36 till kuststaden Qingdao i angränsande provinsen Shandong (direkt översatt bergen i öster) tillsammans med Roger.

I vanligt ordning är vi 2 av kanske max 5 västerlänningar på detta tåg med 18 vagnar. Vi åker hard sleeper (liggvagn) och har fått bråka lite för att få dessa platser med Caroline som inte anser att en västerlänning kan överleva i överslaf där det är ca 80 cm i takhöjd (biljetterna är också individuellt prissatta, underslaf är följaktligen dyrast).

Självklart går alldeles utmärkt även denna gång att åka tåg och det finns läslampor på varje plats, toaletter med högtrycksspolning och handfat i varje vagn. Biljetten kostar 201 RMB vilket får anses vara mycket prisvärt och vid 06.55 på lördagsmorgonen kliver vi av i Qingdao och möts av sol från blå himmel och härligt svalkande vind från havet.

Som vanligt tvingas du ha visa biljetten för att kunna komma ut från stationen så det gäller att inte tappa bort den under resan.

Titeln på dagens inlägg är tagen från bill boards i Qingdao. Inget snack om att detta kommer att bli orten dit Pekingbor åker för att koppla över en weekend och inom 10 år lär det nog se ut ungefär som i Nice eller Puerto Banus vad det gäller båtarna i yacht-hamnen.

Qingdao finns även på Wikipedia.

Inga kommentarer: