onsdag, oktober 13, 2010

Från höga palmer till ANA pool


Oliver hittar bilnyckeln i dörren

30 sekunder senare. Vet var den passar, imponerande

Ovanligt höga palmer enligt Ishigakis turistbyrå


Enda stället vi hittade på ön som säljer färskpressad juice
från sockerrör var en större behållning


Oliver gillande inte oväntat den juicen skarpt!


Vy från Yaeyama Palm Tree Grove nordväst upp mot Nosoko
(udden rakt ut i vattnet ligger vid Nosoko by)

ANA pool, väldigt få gäster så gott om utrymme

Vattenrutschbana provas för första gången på säkert 20 år, uppskattat!

En gång till, en gång till!

Frusen hyvlad is (Shaved Ice) med mjölk inblandad innan den
fryses, servas omedelbart med färska frukter/sylt. En klassisk efterrätt
med ursprung i Taiwan
(enligt Jean). Japan enligt Wikipedia...


Jean provar med brunt socker


Dagens främsta utflyktsmål är ANA Hotel och deras stora poolområde men på vägen dit gör vi en avstickare till Yaeyama Palm Tree Grove som är en klar sevärdhet enligt lokala turistbyrån. Tyvärr är inte promenadvägarna särskild väl underhållna (verkar vara ett typiskt japanskt byråkrati problem. Man får pengar för att göra något och skapar lite lokala jobb men finns aldrig någon budget för underhåll). I vilket fall, 10 min kort promenad med Oliver i ryggsäcken tar oss till en glänta i regnskogen där vi är omgivna av palmer på dryga 10 m. Imponerande höga? Visst men knappast så unikt... (Tex inte ingen märkbar skillnad med de jag såg på Cook Islands för 15 år sedan).
En höjdare var däremot färskpressad juice från sockerrör som vi hittar för första gången vid parkeringsplatsen. Gott om sockerrör på ön så var bara en tidsfråga.
Stärkta av denna dryck tar vi oss vidare till ANA Hotel som ligger vid Maezatao beach (i princip i stan). Vi skippar dock stranden och fokuserar på poolområdet. Finns även en inomhuspool (där det finns AC och skugga) som vi får retirera till vid ett par tillfällen. ANA är 5 stjärnigt hotell men är ändå långt ifrån riktig asiatisk 5 sjärnig nivå och finns inte ens pool-kille som fixar med dynor/handdukar och några glas med kallt vatten. Däremot flertal livräddare trots att poolen aldrig är djupare än 1.2 m.
Det sistnämnda är typiskt exempel på hur japanskt samhälle är uppbyggt. Väldigt detaljstyrt inom vissa delar men missar helheten...

Inga kommentarer: