torsdag, oktober 04, 2012

Om automatisk avfrostning inte fungerar...

Frysskåpets fryselement full med is. Exempel på icke fungerande automatisk avfrostning
Saker man inte vill ska inträffa är när det kombinerade kyl & frysskåpet lägger av. Men idag hände det och efter att ha dragit ut det kunde jag snabbt konstatera att kompressorn bokstavligen var glödhet. Efter att ha varit avstängd i 6h så startade åter kompressorn men helt klart läge att beställa service. Felet visade sig inte vara kompressorn utan den automatiska avfrostningen och temperaturgivaren för frysen. Förenklat så fungerar automatisk avfrostning som så att elementet med jämna mellanrum går igenom en avfrostningscykel och kondensvattnet rinner ner i ett kärl som sitter ovanpå kompressorn. Väl där så dunstar vattnet snabbt bort av värmen från kompressorn.
Men om avfrostningen inte fungerar i kombination med trasig termostat så går kompressorn för fullt och bygger snabbt upp is och ju mer is som byggs upp desto hårdare måste den jobba. Till slut så blir det överhettad och slår ifrån. All denna is byggs också upp osynligt för dig i ett utrymme som du inte kommer åt.
Kostnad för denna lärdom och nya delar, S$250, vilket dock hyresvärden betalar.
Intressant notering är också att åtminstone kyl & frysskåp i Asien numera har varma sidor och kall baksida. Alla rör är också inkapslade. Denna lösning behövs tydligen för att undvika kondens i den höga luftfuktigheten.

Inga kommentarer: