torsdag, mars 31, 2005

Nu med "chick"-kort

Idag kom Eileen förbi med mitt bankomatkort från Bank of China. Kortets framsida följer den kinesiska kalendern. I år är det tuppens år men de som designat kortet verkar ha haft gullig kyckling i tankarna. I vilket fall fick jag beröm av mina kvinnliga kinesiska kollegor som sa "Hi Mats, nice chick-card".
Tyvärr är saldot fortfarande 0 RMB och kortet fungerar bara i Kina.

onsdag, mars 30, 2005


Bankkort i Kina följer som sagt kinesisk kalender. I år är det tuppens år men liknar onekligen också en kyckling. Posted by Hello

Säkra vårtecken, fontänerna startar och fjärrvärmen stängs av

Verkar finnas två officiella vårtecken i Peking. Det ena är när utomhusfontäerna startas. Idag hände det utanför jobbet. Det andra är när Beijing Heating Company bestämmer sig för att sluta leverera fjärrvärme. Det hände förra veckan. Då all uppvärmning sker med koleldade kraftverk många mitt i stan ska man nog vara tacksam för att de har dessa fasta tider.

Under kvällen hade vi avtackningsmiddag för Mattias som flyger hem på måndag och går tillbaka till sin tjänst på EMP. Middag blev på Sichuan restaurang i syd östra delen av stan. Denna gång med underhållning till maten, allt från duktiga akrobater, till något som kändes som uttagning till sikta mot stjärnorna hemma.

tisdag, mars 29, 2005


Fontänerna utanför jobbet startades idag. Ett säkert vårtecken! Posted by Hello

Koppskåp, endast i Kina?

I slutet av varje arbetsdag kommer våra trevliga Ayi's och frågor om man är klar med sin kaffe/te-kopp. Några minuter senare är den borta och dagen efter kan man hämta upp den i vårt gemensamma koppskåp i köket. Där står alla kopparna prydligt i något som mest liknar en vinkyl med glasdörr. Det som skiljer är att den finns knappar för "sterilisering". Vad dessa funktioner egentligen gör med kopparna har ingen lyckats förklara men förhoppningsvis är det något bra.

Idag var det också dags att ansöka om företagskort (Amex). Till detta behövs, passkopia, månadssaldo från bankkontot de senaste tre månaderna (överstigande $1000) och en detaljerad ansökan inklusive mitt kinesiska namn.
Börjar sakna det svenska personnumret och UC-utdrag.
Fick även veta att mitt pass väntas tillbaka femte april så därefter är man inte längre grounded.

Lunchmacka från Subway. Med Eileens rabattkuponger kostar halv sub plus dricka 12 kr.

måndag, mars 28, 2005


Koppskåpet på jobbet. Litet äventyr varje morgon att hitta sin kopp. Posted by Hello

Annandag påsk, dags för gymmet

Lärde mig från i fredags att man inte lär komma loss tidigare trots att Sverige är ledigt. Bestämde mig dock för att det är dags att träna idag och gled ner på gymmet efter jobbet. Största gym jag någonsin sett med säkerligen 20 löparband fördelat på olika platser & alla maskiner men överallt tjocka heltäckningsmattor. Känns inte helt rätt att lyfta vikter på 3 cm tjock heltäckningsmatta.
Servicen är som vanligt i Kina, med gott om arbetskraft, enastående. En kille som patrullerar gymmet, två poolvakter, en kille som bara hänger i omklädningsrummet och fångar upp blöta handdukar mm. Bastun var stor med äkta finskt aggregat, skönt!

Då det inte blev städat i fredags (bortglömt av management) så utlovades extra bra städning tills idag och onekligen är det städat när man kommer hem. Ska bli intressant att se om funkar på onsdag.

söndag, mars 27, 2005


Sovrummet efter att dynan i fönstret, nya påslakan och Tivoli klockradio kommit på plats. Posted by Hello

Strålande sol, 23 grader, dags att kika på Pandan, middag på uteservering vid Lotus Lane

Söndag öppnar med sovmorgon, därefter kort sväng till Oriental Plaza för att hämta upp gårdagens köp och sedan vidare till Peking Zoo. Rätt nedgånget ställe som sett sina glansdagar med väldigt stort område. Kul att se pandorna som växlar mellan att frossa på färska bambuskott och sova.

Avslutar med middag vid vattnet, längs Lotus Lane som är en bargata längs en liten insjö. Uteserveringar på rad och med en gasol-svamp funkar det även efter att solen gått ner. Stället heter South Silk Road och käkar tillsammans med Björn W och Annika.

lördag, mars 26, 2005


Panda efter att ha glufsat i sig bambuskott i 10 min. Se dem "gå och lägga sig" är obetalbart men olika små hyss som avslutas med att de lägger armen över ansiktet. Posted by Hello

Björn vid uteservering längs Lotus Lane, premiär för att käka middag utomhus. Posted by Hello

Shopping på asiens största kommersiella anläggning, Oriental Plaza

Andra helgen och dags att spana in nya ställen. Efter alla kopia-marknader tänkte jag att det var dags för att prova ett original. Oriental Plaza är onekligen grymt stort. Shoppingcentret är på 120 000 kvm och har alla butiker man kan tänka sig. Bland annat hittade jag en B&W ljudbutik som också sålde Tivoliprylar så beställde en subwofer till sovrummet. Som vanligt finns prylarna inte på lager i butik utan man betalar och förväntas dyka upp dagen därpå då varan hux-flux dykt upp.
Fortsätter shoppingen med Annika i sällskap, fick smakråd till bättre påslakan till sängen än vad lokala prisextra kunde erbjuda första dagen. Onekligen blev det snyggare med märkesprylar.
Kikade även på den största diamantsmyckes-affären jag någonsin sätt. Annika dömde ut 80% av utbudet som strössel och onekligen är stenar över 1,1 karat rätt stora (när man väl orienterat sig in till denna avdelning).

Middag hemma hos Jan Pamp med familj. Erbjuds norsk lax med potatis. Lax är dyrt i Kina och kött är billigt så kändes lite extra lyxigt. Avslutade kvällen med gå jämföra foton från olika resor med våra iPods photo på projektions-TV:n. Rätt kul och grymt smidigt.

fredag, mars 25, 2005


Lena utanför italienska fiket Apertivo i strålande vårsol, drygt 23 grader varmt. Posted by Hello

Långfredag, dags för Big Easy med kollegorna, käk på Muze innan

I väg som vanligt runt 8.15 på morgonen till jobbet. Eftersom långfredag inget behov att arbeta sent för att hinna ha möten med Kista/Manchester så räknar optimistiskt att komma loss kl 17. Men som vanligt blev klockan 18.30 innan det är dags för "turn-by-turn" direktiv till taxichauffören och hemfärd. Sedan tidigare i veckanhar jag beslutat att äta middag med Frank, hans fru och deras dotter Lucia (3,5 år). Stället blir the Muze en trevlig vietnamesik restaturang i närheten av Jenny Lou och Suzie Wong alldeles väster om Chaoyang Park.
Gott med räkor lindade och friterade runt en sockerrör-stock.

Stärkta av maten och efter att Frank har lämnat familjen fortsätter vi till the Big Easy, närmsta baren från där vi bor och tillika ett av de få ställena med live blues/rock & roll.
Ansluter gör Björn W, Roger, Annika och Margareta. Importerat rödvin kostar 200 kr flaskan och är OK. Glaset är rejäla och säljs för 45kr styck. Beslutar mig för att köpa 4 till lägenheten då IKEAs känns lite små och tråkiga.

torsdag, mars 24, 2005


Lunch med kollegorna. Finns det lokaltidningar försvinner de direkt in i dessa medan de väntar på maten. Någon borde starta Metro Peking. Dagens lunch på bra restaurang med te som dryck kostar 10 kr. Posted by Hello

Första italienaren, premiär för linneservetter

Efter 12 dagar med tjing-tjong mat är det trevligt att bryta av med förrätt & huvudrätt principen, riktiga bestick och Montipulichano vin.
Kvällens restaurang heter Assaggi på No.1, North Street, San Li Tun.

Blivit tipsad av Tobbe (som bott här i drygt tre år att de tillhör stans bästa).
Trevlig miljö på övervåningen (i trappan upp passerar man ett glastak som tillika är ett akvarium) och helt OK mat. Carpacho till förrätt för 45kr och pasta för 50kr går lätt ner med tillsammans med italienskt vin.
Att stället är "fint" konfirmeras också av att det är det första hittills jag besökt med en obligatorisk serveringsavgift på 12.5% som läggs till slutnotan. Middagen äts med Annika från vårt GOS-team.

onsdag, mars 23, 2005

Besök i fabriken

Fabriken med världens? längsta namn:
Beijing SE PUTIAN Mobile Communications Co., Ltd
kallas i korta ordalag för BMC.
BMC är Pekings största nettoexportör alla kategorier och ligger enligt uppgift på topp 20 för hela Kina vilket är rätt imponerande.
Lärorikt att se hur produkterna sätts ihop och där inget moment får ta mer än 15 sekunder för att ha jämt flöde i linan. Lönenivån ligger runt 820kr i månaden före skatt (5%) för 10 timmars arbetsdagar.

Vår fabrik Posted by Hello

Pressat priset på DVD-skivor med 30%

Under en av middagarna tidigare i veckan fick jag veta att mina kinesiska kollegor köper sina DVD-filmer för 7 RMB och inte 10 RMB som jag ofta hittills har betalt. Ikväll stötte jag på några när jag handlade på mitt lokala varuhus och de ville ha 40 (för 4). Jag ritade 7 i luften och gav dem 30. Fick då omedelbart 3 RMB tillbaka & kände att en ny standard var satt!

Filmer ligger mao nu på knappt 6 kr styck och produktionskvaliteten är som så mycket annat i det här landet varierande.

Min lokala köpcentrum. Jingkelong är en priskedja som typ svenska Åhléns och har allt från kläder till tvättmaskiner och mat/dryck. Öppet alla dagar 08.00-21.30. Posted by Hello

10 dagar på plats, dags för städning

Den inkluderade städning har hittills lyst med sin frånvaro och börjar bli lite dammigt på trägolven (tror att det kommer upp något vitt pulver från plankskarvarna). Har ringt min Golden Senior Consultant på lägenhetsförmedlingen och klagat. Hon har kollat upp det hela och anledningen att de inte börjat städa är att de inte vet när de kan komma...
Jag föreslog måndag, onsdag, fredag kl o9.00 och det var inga problem.
Kom hem idag och onekligen är golven skinande blanka, all disk diskad (ingen diskmaskin men behövs inte om man har städhjälp 3 gånger i veckan). Glider in på toaletten och noterar att det är lika skinande blankt och toapappret är vikt som en pil (hotellstuket), tänker trevligt!

Dock hänger de tvättade skjortorna från igår fortfarande ostrukna, tydligen vet hon inte hur strykjärnet fungerar. Det får bli utbildning vid senare tillfälle.

Del av mitt vardagsrum efter att vilfåtölj från IKEA kommit på plats tillsammans med lampa och växter. I bakgrunden bordet där denna blog skrivs. Posted by Hello

tisdag, mars 22, 2005

Vaknar till Ella Fitzgerald & Louis Armstrong spelandes på Tivoli Model 3

När jag var i NY på semester i slutet av februari köpte jag på mig Tivoli SongBook, Tivoli Model 3 och Tivoli Companion Speaker. Min reseradio (SongBook) är min enda stereo för tillfället kopplat till min Airport Express men har saknat egen vald musik i sovrummet. De 110v/220v adaptrar jag köpte för $11 i NY har visat sig bli skållheta om de sitter i kontinuerligt så har haft lite problem med strömmen. Tog med en adapter till Gary förra veckan och han frågade efter vilka effekter jag behövde och sedan sa han, ge mig en vecka.
I går låg två skinade nya adaptrar på mitt skrivbord som tydligen kostat 55kr (>500kr på Classe hemma). Provinstallerade igår kväll.

Nu ställer man sin iPod Photo på en spellista och somnar till på 20 min sleep timer. Vaknar sedan till samma spellista och kan "snosa" via Model 3, klockrent.

Dags för Beijing Duck

Besökare från Lund och Sichuan mat avklarad. Sålunda styr vi ikväll till Beijing Duck som inte oväntat serverar anka. Måste säga att idag rostad pekinganka är otroligt god. På denna restaurang får man även anklever (inte som den franska) och avkoket från grytan som dessert.
Som vanligt blir man otroligt mätt. Kul att se att rätt många av mina kinesiska kollegor dricker mjölk till maten.
Deltagare som igår samt John & John.

9 dagar på plats, reser med lätt bagage, dags att tvätta!

Flyttade hit med totalt 55 kg bagage varav 25 kg var arbetsrelaterade prylar så börjar bli hög tid att tvätta och tvättmaskinen ska enligt hyresvärden vara fungerande sedan förra veckan.
Hade tänkt tvätta redan igår men den 100% kinesiska manualen utan bilder och knapparna gjorde mig lite osäker. Sagt och gjort, tog fram digitalkamerna och fotade av alla knappar på tvättmaskin och torktumlare och tog med till Eileen.
Funkade klockrent så nu idag har jag tvättat och tumlat.

Enda kruxet, tvättmaskinen har dock trots många rattar och knappar, ingen för värme. Den tar med andra ord enbart kallvatten, alltid, ridå. Dags att börja förhandla med hyresvärden om en ny maskin...

måndag, mars 21, 2005


Knapparna på min tvättmaskin. För de som inte kan kinesiska kan jag förklara att blå knapp i mitten väljer program (snabbt, normal, jeans eller ylle). Knappen till vänster styr behandling, centrifugering eller ej, antal sköljningar mm. Efter många skratt och teckenspråk med sekreterarna på jobbet har jag hyffsat kläm på detta och peppar peppar har det funkat hittills. Posted by Hello

Sichuan mat på South Beauty med vänner från Lund

Tre besökare från Lund R&D SW (CM & Integration), Niels Falkenberg, Carl Christerson & John Sarhede har kommit på besök tisdag-fredag. Måndag kväll är välkommenkvällen och vi tar dem till Sichuanrestaurangen South Beauty, vid 3/F Pacific Center Place 2A, Gong Ti Beilu
Otroligt gott och en av de klart bästa i stan. Som vanligt när man går med jobbet blir sällskapen ganska stora. Från vårt kontor deltog, Mats, Eileen, Gary (värd), Dander, Lawrence, Bruce & Jason.

söndag, mars 20, 2005

En vecka i Peking, dags att gå till Polisen!

Tjing efter en vecka på plats har jag stolt fått mitt stämplade papper från hyresvärden som meddelar att jag har hyreskontrakt på min lägenhet för ett år. Tar med mig intyget till min alltid lika hjälpliga sekreterare Eileen, som efter 5 sekunder dömer ut pappret och säger "Why did they give you this? This is not right!"
Ger henne numret till Hyresvärden och 10 minuter senare sitter jag firmabilen på väg till den lokala polisstationen i mitt distrikt. Efter diverse letande hittar chauffören rätt och plötsligt känner du dig förflyttad till en liten by i Sydostasien snarare än multimiljonstaden Peking.

Efter 20 min köande med lokalbor och vår chaufför fylls en ny blankett i. Denna gång lite mindre och på sladdrigt papper (samma som för handskrivna kvitton i butiker) och det fina stämplade pappret med mitt passnummer från hyresvärden hamnar i en skokartong på polisstationen (det officiella arkivet)?

Väl tillbaka lämnar jag mitt pass och det sladdriga pappret från polisen till Eileen igen som nu skiner upp och säger "Yes this is right!"

Lokaltaxi utanför snabbköpet. Inte provat än men uppenbarligen finns det en marknad för dessa särskilt om man har storhandlat och vill ha hem prylarna. Posted by Hello

Söndag med IKEA-nyckel och Starbucks

10.00 på slaget ringer leveransservice från IKEA och mina nio kollin bärs in. Nu börjar hemmet kännas OK efter att bordslampor, kastruller, badrumsmattor, mm kommit på plats. Solen skiner med riktig vårvärme ute och det är en härlig dag. Efter 4h välbehövlig tupplur är det dags att handla lite kläder inför nya arbetsveckan. Färden går till Ya show som tillsammans med pärlan (Pearl Market) och nyåteröppnade silk (Silk Market) är det tre klart mest populära varuhusen för västerlänningar och inte minst turister. På Ya show är svenska minst lika vanligt som engelska.
Tar lite hjälp av Annika med smakråd och får med mig tröjor och t-shirts hem. Strumpor krängs numera av någon anledning mest direkt utanför dörrarna där 10-pack går för knappt 40kr.

Efter lite påfyllning med DVD-filmer på copy DVD/CD runt hörnet promenerar vi till "Nokia-huset" som bla har en stor Starbucks i bottenvåningen. Kul diskussioner över en double shot Cappuccino.

lördag, mars 19, 2005


IKEA, numera ganska centralt i stan efter senaste årens expansion Posted by Hello

IKEA och hur man får med sig 2 palmer på 30kg

Tufft start på lördag morgon med upphämtning av Gary kl 08.30. Färden går mot IKEA som har öppet 09.00-22.00 varje dag och ligger längs tredje ringvägen. Peking har vuxit så snabbt de sista åren så numera ligger IKEA relativt centralt vilket gör parkering till en mardröm om du tar dig dit med egen bil. Som tur var erbjuds hemkörning för 50kr (leverans dagen efter) på alla varor som kunden ska skruva ihop själv (ihopskruvning erbjuds också).
Varuhuset är i tre plan men det finns bara vagnar på nedersta planet. Så det är IKEA shoppingpåsar som gäller. Kineserna har tagit till sig detta på ett annat sätt svenskar och de släpar helt enkelt påsarna efter sig längs den snitzlade gången precis som om det vore en kundvagn. Som vanligt är alla namn på svenska på alla artiklar vilket gör att man snabbt kan hitta det man söker. Till favoriterna hör handdukar, bäddmadrass (kineser använder normalt inte detta), lakan, bestick, kastruller, lampor, pallar, muggar och knivar. Det jag fortfarande saknar efter denna shoppingrunda är osthyvel och en bra diskborste. Misstänker att det får bli import från Sverige för dessa. IKEA är också dyrt med kinesiska mått och det finns gott om kineser som går runt med måttband och till synes funderar på att göra en egen kopia istället för att köpa på IKEA. För min del blev kvittot drygt en meter långt och slutade på nästan 6000 kr. Trevligt nog tar man kreditkort, inkl Diners.

Efter att ha dumpat grejorna hos transportenheten (förutom koppar, bestick, knivar som de klokt nog inte ebjuder sig att transportera) spanar jag in angränsade butiker. På ena hållet ligger Kinas svar på On/Off med osannolikt utbud av allt från 100-tals varianter på plasmaskärmar till varmvattenberedare. På andra sidan ligger en hel hall full av växter och snittblommor. Hittar två rejäla gröna växter på säkert 30 kg styck med kruka som går att pruta ner till 500kr för båda inkl transport.
Så jag lämnar kortet med min adress och mobiltelefon och hoppas på det bästa.
Efter någon timme ringer det och jag kan inte begripa ett ord så men genom att lämna telefonen till min concergie så dyker växterna upp 15 min senare. Leverans rakt in i lägenheten!

Utgång lördag med Annika och Peter

Lördag kväll i Peking, sjätte dagen på plats.
Startar även denna gång på Centro, Kerry Centre där det är två drinkar för priset av en fram till 20.00 varje kväll. Maten ikväll blir mexikansk och vi provar "the Mexican" som ligger mittemot nyöppnade Silk Market, favoriten här är beef fajitas.
Stärkta av maten går färden till Suzi Wong som nu har börjat med obligatoriskt inträde (50 RMB) som dock ger tillgång till fri drink och fri garderob. Inte oväntat går dock tjejer gratis...
Vid 23.30 beslutar vi oss för att visa Peter klassikern Maggies och efter en något äventyrlig taxifärd kommer vi dit och det är sig likt. Musiken så här tidigt på kvällen är typiskt "80/90-tals klassiker" som lockar till dans. Här finns som vanligt ett tydligt kvinnoöverskott och regeln att varje man pratar men en kvinna som följer formeln "hans ålder/2 +7 " stämmer förvånansvärt bra. Framåt 03.00 (när mycket annat har stängt) är det hyffsat tryck på dansgolvet men själva är vi för trötta för att orka hålla ut längre så det blir hemgång.

fredag, mars 18, 2005


Annika på italienska fiket längs en sidogata till Ya show. Posted by Hello

Hummerbuffé med Free flow av Chardonnay på China World Hotel

Fredag, arbetsveckan är över som har gått grymt fort. Några av oss (Tobias, Lena, Peter, Mattias, Pernilla) beslutar sig för att gå ut och äta Pekings svar på svenskt julbord, hummerbuffé.

China World Hotel som är ett av få hotell världen jag känner till med en stråkorkester som spelar live varje kväll erbjuder som sagt en osannolik buffé. Allt från skaldjur, ostron, hummer, sushi, efterrätt med chokladfontän och fritt vin fram till 22.00 säger väl det mesta.

Mätta och belåtna drar vi vidare till Kerry Centre nattklubb som heter Centro. Tyvärr fullt där och vi provar istället Inner Affair på SanLiTunXiLibuJie. Trevligt litet ställe med dansgolv och mycket intressant toalett. Efter att ha passerat ett skynke kommer man ut i lobbyn till en stor kontorsfastighet. Första gången jag tagit ut pengar i bankomat på väg till toaletten på en bar ;-)

torsdag, mars 17, 2005


Intressant skylt. Undrar hur personalen ska lyckas ta sig in genom denna lucka. Nog för att en del kineser är små men det finns nog gränser även för dem... Posted by Hello

Tapas i Peking

Annika, Mattias och Pernilla föreslog att käka spanskt efter jobbet och vi togs oss till Mare, 14 XinDong Road. Trevligt ställe med stort utbud av tapas och gott Merlotvin till dessutom alert service. Priserna på ställen som dessa blir genast på sydeuropeiskt nivå, ca 200kr per person.

Kontraktet på plats & Jenny Lou

Byråkratin kvarnar kan lätt mala lite långsamt och anställningskontrakt som ska vandra mellan 10 beslutsinnehavare i 3 länder och 5 kontor är en säker signal på att detta kan ta tid. Så även i mitt fall men idag dök äntligen kontraktet (som består av två delar "Assignment Offer Letter" och "Compensation Statement" äntligen upp via mejl. Efter att ha signat de sista papprena är jag nu här till åtminstone 11 mars 2007. Känns bra att ha detta på plats!

Man faschineras också av vad som startar när man väl skriver på ett papper som inte har någon praktiskt funktion för individen. Tex får jag nu ett besked om att jag kan skicka ner en container med möbler/inventarier men som bekant är jag redan på plats sedan 6 dagar så vad ska jag med denna förmån nu?

Jenny Lou
Ett ord som jag hört säkert 20 gånger under veckan från mina kollegor, som butiken som har allt man saknar som västerlänning.
Jenny Lou finns på fyra strategiskt placerade platser i Peking, alltid nära ambassadkvarter & affärskvarter där det finns gott om västerlänningar.
Den smarta nischen är att importera allt du saknar från Australien, Europa & USA. Sålunda kunde jag här fira med Gouda-ost från Holland, äntligen få tag på salt (sitter sedan tidigare shopping försök med 2 påsar med något vitt pulver som borde vara salt men definitivt inte smakar som vanligt salt) och sylt till grötfrukosten.
Tyvärr har de inte osthylar så en otroligt ful ostkniv med gult skaft får bli kombinerad brödkniv/osthyvel.
Detta är dock ett stort lyft då jag hittills har fått bre margarin på smörgås med skaftet på en sked som jag långlånat från SAS.

onsdag, mars 16, 2005


Morgonrusning utanför Palm Springs. Att hitta taxi mellan 08.15-09.00 är svåraste tiden då normalt kineser aldrig är på jobbet innan 09.00 pga av de ofta stora avstånden mellan hemmet och jobbet. Posted by Hello

Hur jag flyttade in i hus 8 och vaknade upp i hus 6

Redan första dagen när jag skrev på inventarieförteckningen så krävdes jag på 6 foton och passkopia för här skulle det tillverkas medlemskort till klubben såväl som identiteskort till huset (alltid bemannad reception 24h om dygnet, lätt att bli bortskämd).
Efter ha noggrant räknat inventarier (allt från persienner till antalet fjärrkontroller (som är 4 och man begriper inga andra knappar än av/på, start/stopp, volym upp/ner, program upp/ner) kvitterar man pappret som lägenhetsinnehavare 8-1003.
Det ska utläsas om byggnad 8, plan 10, våning 3. Denna uppgift skickade jag även till skattemyndingheten när jag ändrade folkbokföringen.

I vilket fall när jag får mitt temporära ID-kort dagen efter så står det 6-1003 vilket jag påpekar är felaktigt men tji fick jag för nu har huset bytt namn till nummer 6 (på internet heter det byggnad 7) och jag undrar då hur jag ska adressera min post. Min concergie påpekar då att för post är det bäst att skriva G-1003 för huset heter G på fasaden...

Min sekretares handfasta budskap "In Beijing everything is possible ...or inpossible" börjar göra sig påmint.

tisdag, mars 15, 2005


Lejonet som vaktar entrén till mitt bostadsområde. Säkert vårtecken är när fontänen startas för säsongen. Ännu är det dock rejält kallt med minusgrader på nätterna och rejält kalla vindar från Mongoliet som blåser in på morgonen.Posted by Hello

Andra dagen, dags att bygga trådlöst nätverk och stryka skjortor

Det finns bredband i lägenheten har det utlovats men fick det inte att fungera under måndagen. Efter lite tips från Gary och Frank framkom att operatören använder PPPoE. Efter att ha knappat in detta i min Airport Express så funkar allt utmärkt. Dock var täckningen i hela lägenheten som väntat inte den bästa med bara en basstation i gästrummet. Så min andra Airport Express sattes upp med WDS (Wireless Distribution System) samt WPA-kryptering. Tog 4h timmar av den tänkta nattsömnen men nu är det perfekt täckning i alla rum och det går samtidigt att streama sin musik från iTunes till min Tivoli Songbook i vardagsrummet, hurra!

Arbetsdagen blev lång, tog taxi hem vid 20.30 (efter lite letande, det är rätt öde i industriparken där vi har kontoret vid denna tid. Rushade direkt till snabbköpet (som stänger 21.30) och fick tag på en strykbräda (50kr) och snabbköpets dyraste strykjärn från Philips (230kr). För dessa pengar får man tom engelsk manual och en garanti på svenska!

Tyvärr är högsta höjden på en strykbräda i Kina klart låg för en normal lång västerlänning så mer än en skjorta per dag är inte att rekommendar att stryka men förhoppningsvis ska "a yi" (städhjälpen) ta över denna syssla framöver.

måndag, mars 14, 2005


Taxibilar kostar från 1kr till 1,50kr per km och startavgiften är alltid 8,70 kr och då ingår första 5 km. De små bilarna har dock chaufförerna bakom dessa hemmasvetsade burar vilket gör dem ännu trängre. Posted by Hello

Första arbetsdagen

Efter en tuff söndag kväll med tre rundor till snabbköpet vaknar man upp i sitt sovrum för första gången i egna lägenheten. Duntäcke visade sig vara en hit då det blir rätt kallt på morgonen. Nattemparatur är fortfarande bara strax över noll och jag kör med luftkonditioneringen avstängd (hoppas att den redan torra luften inte ska bli ännu torrare).

Första morgonen har jag bett min arbetskollega Gary Sun att komma förbi då jag har all min datorutrustning från Kista att få med mig. Det visade sig att en TFT-skärm funkar utmärkt att transportera i gammal grön arme-koffert hela vägen från Kista med flygbyte mm.

Dagen går åt att få ordning på allt praktiskt (beställa visitkort, foton till webben, installera skrivare, beställa dator mm).

Kvällen blir lugn (känner fortfarande av jetlag), delar taxi hem med Frank Hermann som också bor på Palm Springs.

söndag, mars 13, 2005

Vårt kontor i Peking, i direkt anslutning till femte ringvägen


Sony Ericsson kontor i Peking Posted by Hello

13 mars äventyret börjar

Just landat i Peking där äventyret börjar. Planen är att stanna här i åtminstone två år och arbeta för Sony Ericsson. Detta är mitt 6:e besök i Kina under de senaste två åren men denna gång har jag åkt ned på enkel biljett med tre resväskor.

Resan gick bra och väl på plats i mitt bostadskomplex, Palm Springs, stod min "senior golden consultant" och väntade på att lämna över nycklarna.

lördag, mars 12, 2005


Min bostad på Palm Springs. Huset har 29 våningar men hissen har fler då knapparna för 4, 13, 14, 24 har plockats bort. Själv bor jag på våning 10 vilket i praktiken alltså är våning 9. Posted by Hello