måndag, oktober 31, 2005


Härligt förmiddagsljus på några kvarvarande löv.

Jobbet går in i en ny fas

Hittills har jag haft tårar i ögonen två gånger sedan jag flyttade till Kina. Första gången var i slutet av juni när jag hälsade på min kollega på sjukhuset där han återhämtade sig efter det brutala knivrånet han blev utsatt för. Idag var dags igen när det var dags att för gott skiljas från en medarbetare jag känt sedan i april 2003.

Som en följd av detta har jag idag blivit utnämnd till Symbian Software chef för vår verksamhet i Kina. Så nu har jag 31 medarbetare att öva min kinesiska på. Så många medarbetare har jag inte varit direkt chef för sedan tiden på Telia ProSoft i slutet av 1990-talet.
Dock är storleken runt 30 (motsvarande pluton storlek) av erfarenhet en mycket bra storlek att jobba med och det ska bli kul att följa framstegen vi kommer att göra.

Imorgon väntar 4h med personalsamtal...

söndag, oktober 30, 2005


Majsförråd på plats inför vintern. Ses överallt på landsbygden.

Roger blir med prylar, återser förbjudna staden

Roger kände sig lite trött efter gårdagens hike men orkande ändå upp till söndags-squashen och hämtar upp mig på vägen tillbaka. Idag är det dags att för lite prylfixande och strax efter lunch har vi fått igång 2 st Airport Express, Skype, konverterat till iTunes och fixat bluetooth och WiFi till stationära datorn.
Bidragande orsak till att detta ryck var naturligtvis att jag hade en skuld till Roger på 2000 RMB (ärvd från Björn) som var roligare att betala tillbaka i prylar vilket jag som bekant har gott om.
Efter detta ryck blir det promenad upp till Bella-fiket vid Ya show innan vi tar en taxi till förbjudna staden. Vi råkar bli avsläppta vid norra änden vilket dock visar sig vara en hit då vi kan gå rakt igenom staden i riktigt riktigt fint väder med solen i ansiktet och kika på förvånansvärt många nyrenoverade byggnader. Målet är södra porten och utställningshallen på andra våningen. Där pågår nämligen till 26 dec, China & Sweden Treasured Memories.
Allt bygger på att Götheborg (ostindiefararen) är på väg hit igen. Rätt intressant att se vilket otroligt mode det gick i Kina-porslin hemma vilket drev på att varje finare familj skulle ha porslin med sitt eget familjevapen/signatur.
Fortsätter hem för finliret på Rogers dator. Lyckas till och med aktivera Skype In åt honom så nu kan även hans nära och kära nå honom via 08-nummer direkt i Kina.

Avslutar med middag på Four Seasons vid Chaoyang väst. För 150 kr får du fri öl, sake, mm och fritt val av all japansk mat du kan tänka dig inkl. hotpot. Väldigt prisvärt och gott. Toppar av med en sväng förbi Big Easy där det idag är inlånad jazz-sångare (Yaoyi) från Aria-restaurangen som uppträder.

lördag, oktober 29, 2005


Det vackra vädret varade även över söndagen. Inte ett moln i sikte och vackert solljus så dagens utflykt gick till förbjudna staden.

Hösten är här men det kompenseras i förbjudna staden av planterade blommor i trädgårdarna.

Byggnadsarbetare igång med härligt klar röd lackfärg.

Detaljrikedomen är som synes bedövande. Ska bli intressant att se hur länge färgerna håller sig i Pekings rätt tuffa klimat.

En helt osannolik renovering pågår som sagt ust nu inom förbjudna staden. Verkar som i princip varenda en av huvudbyggnaderna får sig en översyn inför stundande OS.

Byggnaden mittemot har blivit renoverad och lyser med full kraft (svårt att tro att det är detta som gömmer sig bakom byggnadställningarna i ovanstående bild).

Inte varje dag du ser svenska flaggor (nåja färger i varje fall) vaja i vinden på förbjudna staden.

Exempel på porslin som ställs ut. Imponerande hur man lyckades få till instruktioner så att text, handstil, vapensköld, mm blev rätt när svensk adel beställde från fabrik i Kina med mer än 1 års leveranstid...

Vy rakt mot söder från andra våningen på huvudporten (normalt stängt för besökare). Otroligt mäktigt att stå här uppe och titta ut. Lätt att känna sig som deltagare i sista kejsaren-filmen.

Bästa hiken hittills i strålande höstväder, förstår logiken bakom kinesers bilkörning

Ruskigt tidig morgon. Upp vid 06.30 på en lördag morgon för att cykla över till Roger för vidare transport med bil till mötesplatsen för dagens hiking tur på kinesiska muren med Cycle China som arrangör.
Att cykla runt 07.30 på en lördag morgon innebär att hamna rakt in i köerna på cykelbanorna (japp ni läser rätt morgonrusning på cykelbanorna). Du sicksackar dig fram och rätt som det är hamnar du bakom en trehjulig cykel fullastad med kol och måste panikbromsa samt väja.
Nu inses att alla kineser har cyklat och när de sedan tar steget till bil så fortsätter de på den inslagna banan. Sicksack, inga tydliga filer, filbyten rakt framför en annan och inga tecken. Det kommer allt från cykeltrafiken!

Efter 2h med buss når vi starten för hiken som är i en liten sömnig lokal by. Brant stigning 300m för att komma upp på muren och sedan hyffat kuperat under dagens 8 km vandring. Det som är så otroligt fint med vandring på muren är att det är att betrakta som en kam-vandringen. Den är ju hela tiden byggd längs den högsta punkten i omgivningen. Det ger dig strålande utsikt åt alla håll. Tyvärr brukar dock inte vädret alltid vara på topp men denna helg visar det sig vara helt fantastiskt med hög klar luft från riktigt blå himmel.
Efter 2,5 h har vi nått ner till starten för den renoverade delen kring Mutianyu. Här är vi några hundra meter lägre och det finns betydligt mer löv kvar på träden som lyser i klara höstfärger.

Avslutar med att ta rodelbanan sista biten ner. Får upp rätt så rejäl fart om man skippar att använda bromsen, kul!

Väl tillbaka till blir det komplett fotvårdspaket på Ya show. Riktigt fint och avkopplande.

Kvällen avslutas i rysskvarteren kring Ritan Park på restaurang Elefant. Där serveras kaviar på bröd, biff stroganoff med gräddig svampsås och potatismos, mums!

fredag, oktober 28, 2005


Roger och Mats efter att klättrat drygt 300m upp till muren från botten påä dalen. Strålande höstväder med klar luft (vilket inte är så ofta i dessa trakter).

Högsta passagen på denna vandring. Toppen till vänster ligger på 1037 m.

Branta stigningar och muren i originalskick

Sidoprofil från en av sträckorna.

Där vi kom upp till muren kan man gå åt nordväst eller sydöst. Åt nordväst blir det väldigt spektakulärt men också mycket kuperat. Vi gick mot sydöst och Mutianyu.

Vy in mot Peking. Väldigt klart idag även inne i Peking men man kan fortfarande se lite av ett dislock över stan.

Brant uppför, betyder brant nerför. Alltid intressant att se tjejers teknik när de både vill få stöd och vara rädd om naglarna.

Här kom vi ner från orörda delen efter ca 5 km hike. Kul att möta alla turister som fotar "högsta punkten" och läsa skylten som säger att det är strikt förbjudet att besöka den del av muren vi just kom ifrån.

Mutianyu ligger några 100 m lägre än där vi började hiken så höstfärgerna finns kvar här. Otroligt vackert.

Dagens tur slutade i Mutianyu vilket är den vackraste av besöksdelarna av muren enligt min åsikt (nära Peking). Dock lite tråkigt at gå på restaurerad bit efter att ha vandrat på originalet...

Efter 8 km på muren behöver fötterna lite behandling. Denna gång expanderade vi fotmassage till att även inkludera pedikyr, hyvling av död hud (har något tjusigt franskt namn), och oljebehandling. Otroligt skönt och avkopplande.

Sista måltiden och Halloween har kommit till stan

Onekligen en turbulent vecka. Någon har sagt att 3 kinesiska månader är som 1 svenskt år. Andra har sagt att det är som 2 svenska år. Sanningen ligger antagligen någonstans mitt emellan.

Liftar hem med chefen och inser då att jag just har ätit sista lunchen med en av mina kollegor och att mina egna arbetsuppgifter därmed kommer att ändras. Fortsättning följer på måndag...

Annars var planen ordinarie fredagsrutin, mao Massage, middag och Big Easy. Tyvärr meddelade Roger att massagestället vi har gått på har lagts ner och att det dröjer en vecka innan sekreteraren har fixat något nytt.
Så istället blir det middag hos Janne S och hans kinesiska damer. Kul och gott med hemlagat! Avslutar sedan med Big Easy där hela personalen har sminkat sig i inför Halloween som i Kina firas fredag till måndag (mao mer än i ursprungslandet USA). Både Angela och Jaqui är i högform och Angela går upp och gör Georgia som avslutning. Skön avslutning på osannolik arbetsvecka.

torsdag, oktober 27, 2005


Syskon och kusin till Jannes flickvän (närmast kameran). Bilden för övrigt tagen med vår senaste telefon W900.

Kvällen till ära är magdansösen åter på plats på Big Easy efter 6 månaders uppehåll.

Handelskammaren har svensk-öl

Blev lite sent på jobbet så var tvungen att skippa hohai med Anders.
(När jag kommer hem står Anders vid min TV och pratar via Skype (IP-telefoni) med sin mäklar-kompis i Finland. Funkar hur bra som helst).

Istället satsar vi på att ta oss till Kerry Centre där svenska handelskammaren har månads-öl. Kul att träffa lite nya svenska ansikten samt i mitt fall även gamla bekanta som man dock inte sett på ett tag.
Till de sistnämnda räknas Torbjörn Beck (fd Yngve) som jag känt sedan mer än 10 år från Linköpingstiden. Han kom hit augusti som ansvarig för Exportrådet i 3 år men det är först nu vi hinner ses.
Låter inte helt fel att ha endast 10 personer att managera och tillgång S80 med chaufför och dessutom ha jobbet inne i stan...

Hungern tar ut sin rätt vid 10-tiden och vi drar vidare till Muze som åter har öppnat för en bit mat.

onsdag, oktober 26, 2005


Jenny (arbetar som controller på inköp) och är en flitig hiker/vandrare. Denna bild från en vandring på muren. Får tillgång till sin nya lägenhet imorgon.

Bubbel, torrbastu, ångbastu & Big Easy

Anders lider också av en liten förkylning så beslutar oss för att ta lite relax istället fär barrunda. Så glider ner till klubbhuset och kör bubbelpool, torrbastu & ångbastu i sekvens. Skönt och avkopplande nu när hösten har anlänt med kvällstemperaturer runt 15-16 grader.
Stärkta av detta tar vi lite Sushi från snabbköpet. Visar sig att all Sushi reas ut för 4,50kr styck efter 21 på kvällen så blir billigt och gott.
Inget Peking-besök är komplett utan ha besökt några av de klassiska uteställena så blir en kort sväng till Big Easy där Jacqui underhåller enbart med komp från en pianist. Inte så kul mao.

Blir även uppringd av Gunilla som vill ha lite hjälp med en affärsplan. Vi får se vart det landar...

tisdag, oktober 25, 2005


Tydlig progress som synes. Snart är första våningen på plats.

Anders flyttar in, cyklarna på drift igen...

Anders Schelander, som jag känner via Alex och Erik flyttade in idag och stannar till fredag förmiddag. Därmed upprätthålls kvoten med 1 svensk besökare per månad som pågått sedan i april.
Anders är sugen på att cykla och trött på kinamat efter två veckors semester i Kina så beslutar mig för att honom till Alameda och göra det klassiska cykelstråket kring lågprismarknaderna, bargatorna, hotellbarerna och livsmedelsbutikerna för västerlänningar.

Men först behöver vi naturligtvis cyklarna. Senast användes de i mitten av september av tärnsjö-flickorna och när jag går ner för att hämta upp den i skumma nischen på B2 (min kompromiss då de försvann alldeles för ofta från B1) så är de borta även där!
Suck, suck. Går då till cykelrummet för att se om de står där. Naturligtvis har hela cykelrummet försvunnit och istället finns där parkeringsplatser, suck, suck, suck.
Sista stället är "hemliga rummet" dit vakterna brukade flytta cyklar som de ansåg felparkerade och bingo! Det visar sig att hemliga rummet har byggts om till Palm Springs officiella cykelrum med egen entré från gatan. Efter mycket letande är cyklarna funna och en har till och med fått ett sadelöverdrag från någon godhjärtad.

Cyklar iväg till Alameda för en som vanligt god middag och avslutar med att visa upp Jenny Lou.

måndag, oktober 24, 2005


Båtar i gryningsljus i Lake District, England

Myndigheterna tillåter min blog och gästbyte i lägenheten

Landar vid lunch med SAS-kärran och åker direkt till jobbet. Noterar till min glädje att myndigheterna har släppt lite på sitt internet-filter och numera tillåter allt under blogger.com inklusive min egen blog.
Väl hemma i lägenheten noterade jag att lite nya blommar hade tillkommit och det fanns muffins bakade. Se där, ytterligare en fördel med att låna ut sin lägenhet!
Senaste veckan har Jenny bott här medan jag har varit i Sverige. Hon får sin nya lägenhet nu till helgen så hon har tacksamt tagit emot erbjudandet att ha någonstans att bo samtidigt som jag fick en blomvattnare (och uppenbarligen muffinsbagare).

söndag, oktober 23, 2005


Gryning med frost längs Ljungheden, Falsterbo. Något att minnas när man sitter på fullsmockat plan till Peking.

Söndag i varmt höst-skåne, vissa får flyga economy

Strålande vackert väder möter dig när du vaknar i Falsterbo på söndag förmiddag efter en kalasmiddag hemma hos Bobo och Annika. Tar en tur längs stranden i Falsterbo, fortsätter upp till kyrkan och lokalt fik (hinner se lite über-tjusiga sommarhus som tillhör familjen Rausing samt arkitekter som ritat bla. "gurkan" i London).
Går längs gamla strandvallar av tång som ska skydda mot översvämning och hinner se Bobos brors restaurang, badhytten, med perfekt läge i Skanörs hamn.
Kikar även lite på Ljunghusen som är ett osannolikt bostadsområde med gigantiska hus utslängda i en tallskog med grusvägar emellan och utan gatlyktor. Klart annorlunda...

Avslutar med middag tillsammans med Björn (som just ankommit från Tokyo) på Spansk-Italiensk restaurang i Malmö innan det blir dags att ta nattflyget till Peking med Ib.
Guldkort regerar och Ib som är Silvermedlem hamnade i Economy (då planet var överbokat) men fick ett tomt säte bredvid sig och 500€ i voucher. Rätt bra deal får man nog säga.

lördag, oktober 22, 2005


Bobo och Annikas hus i Falsterbo.

Klar luft, soligt, friska vindar mot kritvit strand och höstfärger på träden.

Nettans barn har tröttnat på att cykla längs stranden.

Brygga ut från stranden vid Falsterbo

En blick på atlanten och sedan hem till Sverige

Samma procedur som igår, upp tidigt för att fånga ljuset och sedan bastant Engelsk frukost. Denna gång tar vi en sväng på Englands största sjö, Lake Windermere, innan vi drar vidare mot atlantkusten via diverse småvägar. Naturligtvis blir det även denna gång te med mjölk och scones med sylt/grädde innan flyget till Köpenhamn avgår.

Tar taxi över Öresundsbron och blir upphämtad av Bobo i Svågetorp på svenska sidan för transport direkt till Falsterbo för riktigt trevlig middag hemma hos Bobo och Annika med några av deras grannar.
Riktigt kul att få vara gäst hemma hos någon istället för att bo på trist hotell. En av grannarna är flygvärdinna så får lite skvaller i utbyte mot bra middagstips för nästa Pekingbesök.

fredag, oktober 21, 2005


Tidig morgon och bergen börjar träda fram i morgonljuset.

Överallt dessa stenmurar och ofta trångt, trångt på de smala vägarna

Typisk original vägskylt.

Kyrkan i Buttermere

Åka träbåt på Englands största sjö i Lake District.

Runt bland fell, ormbunkar och scones med sylt & grädde

Tidig morgon (lite kinatider kvar i kroppen) vilket dock är bra ur ett fotoperspektiv så ute och går med kameran i högsta hugg vid 06.30 med lätt duggregn i luften. Otroligt lugnt i stan och vackert att promenera längs stranden och ut på bryggorna. Hänger på låset för stadig frukost vid 07.30 innan vi styr norrut in i det verkliga Lake District för lite korta promenader längs stigar om National Trust (Englands svar på STF) underhåller. Når Keswick till lunch som är något av outdoor-staden framför andra i England. Fler outdoor-butiker än pubar, tex.
Regnet håller i sig så efter att ha fått en lunch bestående av te och scones med sylt & grädde tar vi bilen in på riktiga småvägar och över rätt höga pass i det inre av området.
Avslutar med middag i Ambleside på lokalpub (precis så oinspirerande och brittisk som ni kan tänka er) men varmt vin (Mull-wine) framför öppen brasa uppväger lite av detta.

torsdag, oktober 20, 2005


Träbåtar som väntar på att tas i bruk.

Bergen kallas Fell efter norska fjäll och som synes rätt så kargt men vackert här.

National Trust (STF i England) håller med broar och vandringsleder

Otroliga mängder med ormbunkar i det kuperade landskapet

Tillbaka i Manchester, sköna höstfärger och vägen mot norr

Efter en natt på ett flygplatshotell, alltid trist med flygplansbuller fram till ca 1 på natten och trist inredning toppat med ockerpriser, är det dags att ha en heldag på kontoret utanför Manchester.
Vårt kontor användes av brittiska atomforskningsinstitutet under 50-60 talet så entrén pryds bland annat av en man som kliver en atom med en hammare (allt utfört i granit) vilket ger en lite speciell känsla.
Efter att ha blivit skjutsade till flygplatsen tar vi istället för flyget, en hyrbil och drar 2h norrut till Lake District som är en av Englands hetaste kandidater till att bli ytterligare ett UNESCO världsarv. Vägarna blir snart osannolikt små och kantas av meterhöga stenmurar utan dike emellan så att ratta en Volvo V70 i regn och mörker toppat med vänstertrafik blir en liten utmaning innan vi äntligen når Ambleside och ett av dess mysiga hotell, the Waterhead, som ligger ett stenkast från Englands största sjö, Windermere.
Rummen fräscha inklusive bla badrum med golvärme (ej heltäckningsmatta) och platt-TV/DVD. Tar middag på hotellet som är god men inte prisvärd (3 rätter för £32).

onsdag, oktober 19, 2005


Hotellet, the Waterhead, ligger alldeles vid vattnet, Lake Windermere, och ovanligt fint för att vara ett hotell i England.

Finvädret fortsätter, resan fortsätter mot Manchester

Heldag i Lund är kul då det numera finns gott om kollegor att hälsa på och uppdatera/bli uppdaterad av.
Sätter mig med chefen Ib och lite Manchester kollegor på taxi som kör med kinesisk fart över bron till Kastrup. Utnyttjar möjligheten till WiFi-uppkoppling för att uppdatera bloggen mm.

tisdag, oktober 18, 2005


Följa resultat i verkligheten och via telefon visade sig vara något komplicerat.

Fantastiska vyer runt Falsterbo

Landade igår vid 18.45 på Kastrup och tog taxi över bron till Svågetorp där Bobo (Annikas man) mötte upp. Trevlig middag hemma hos dem och gästrummet stod dukat för mig.

I morse gled jag från Falsterbo till jobbet i Lund i lånad BMW 728 (otroligt skön bil att köra) och genom mycket vackra vyer med klarblå himmel och morgondimma över fälten kring Falsterbo.
Temperaturen nere runt 2-3 grader så frosten är nästan här.

Avslutade med trevlig middag på Bantorget 9 i Lund.

måndag, oktober 17, 2005


Gänget samlade vid banan. Var som sagt kul arrangemang!

Dags att lämna den varma hösten för en vecka i Europa

Flyger idag till Köpenhamn för en vecka med konferens/workshop i Lund och Manchester men även lite avkoppling i form av höstvandring i Lake District norr om Manchester nästa helg.

Tillbaka igen i Peking 24 oktober.

söndag, oktober 16, 2005


Peking har fortfarande bara en flygplats men inför OS så bygger de en ny terminal som är lika stor som typ Arlanda. Nu börjar den även synas ovanför marken. Kinesiska armen sponsrar även ytterligare en landningsbana.

F1-dagen är här, resan dit vill du glömma

Efter knapp 2h sömn är man redo att checka ut rummet och gå till Starbucks för en rejäl kaffe och lite juice. Matarbussar går från bla Shanghai stadium men dit hittar naturligtvis inte vår taxi-chaufför utan istället blir det en ruskig resa längs motorvägarna. Full fart och sedan tvärnit i innerfilen för att snacka med någon polis om vägen. Till slut når han en Assistance-bil (bärgningskåren) som står i väggrenen. Naturligtvis stannar han parallellt med honom i motorvägsfilen för att diskutera vägen (inte framför en stor och trygg lastbil som resten av jordens befolkning skulle ha gjort).
Till slut når vi dock arenan och läktaren. Börjar med att kika lite på Porsche cup och höra det osannolika ljudet som måste upplevas. Övriga sällskapet inkl Tomas (Dompa) från Hong Kong och hans kompis möter upp. Innan racet drar igång (som alltid 14.00) promenerar vi runt till VIP-läktaren, kikar på all runtomkring kommers mm. Rätt kul får man säga. Själva racet är en upplevelse men förstörs av att det vid två tillfällen måste avbrytas av Safety car.
Efter racet så ska 110 000 besökare slussas hem via bussar. En klart intressant logistisk apparat.
För mig och Roger gäller sedan sista kvällskärran hem till Peking. Tar en stadig (och dyr)Teppanyaki på Radisson så du kan sova de 2h hem.
Väl hemma väntar veckans hyresgäst Jenny på mig som bor där denna vecka i väntan på sin nya lägenhet.

lördag, oktober 15, 2005


Gänget samlat F1-banan i Shanghai. Strålande väder som synes. I förgrunden Roger och hans kompis från Kalifornien, Anders. I bakgrunden till vänster Janne från Elcoteq som förtvivlat försöker jaga fram någon praktiskt nytta av våra VIP-pass (det kommer senare vissa sig att det tyvärr är lönlöst). I bakre raden Björn (något skymd), Annika och Johan.

Helt oväntat dök ett komplett Sony Ericsson gäng upp. Verkade vara hitresta från Indonesien.

Allt är designat, inkl egna brunnslock! Hela banan är formad som tecknet för Shang (mao Shanghai).

Kinesiska "merchandiser" i aktion. F1 är ett mycket större arrangemang än man kan förstå innan du varit på plats. Otroligt intensivt.

Gott om kineser längs banan med olika roller och förvånasvärt välorganiserat för att vara Kina. Måste dock varit rätt varmt för brandmannen i dessa kläder hela dagen.