söndag, november 26, 2006

Matlagning lektion två


Pan Jia Yuan marknad strax efter 16.00 när de börjar stänga

Kinas sannolikt bästa dumplings tillverkas

Sätten att sammanfoga en dumpling är många

Efter klagomål från kocken har woken uppgraderats

Först på dagens lista står att ge sig av till loppmarknaden framför andra i Peking, Pan Jia Yuan. Vi kommer dock dit lite sent (vid fyra-tiden) så marknad blir extra intensiv då gör affärer parallellt med att kollegorna i ståndet bredvid håller på att packa ihop. Mina besökare får dock med sig tavlor, stenhuvuden, mm. Andra stopp blir en snabb sväng in på Silkan för att introducera dem till ett alternativ till Ya Show. Själv har man inte tid och ork att trängas i dessa butiker där jag skrev redan för mer än ett år sedan att vanligaste språk är svenska...

Efter en sista ansträngning drar vi sedan vidare till Roger där dagens höjdpunkt går av stapeln, matlagning del två.
Denna gång har Caroline satt ihop fyra rätter som vi ska göra (kocken gör sedan ytterligare fyra). Sedan sista har hon hittat en ny kock, fixat fram inplastade recept med bilder och detaljerade instruktioner på maträtterna vi ska göra samt fixat förkläden till var och en. Utrustningen har även kompletterats med ny rejäl wok, matchande durkslag, två stora slevar och två köttyxor. Detta kökspaket kostade 138 RMB, sannslöst billigt mao.
Rätterna blir mycket bra och våra hemmagjorda dumplings (fyllning, rivna morötter, ägg, korinader, salt, sesamolja och kycklingbuljongsextrakt) är bland de bästa jag ätit.

Även nya kocken klagar på att spisen har så dålig kapacitet (med andra ord att det tar lång tid att laga maten) men är i övrigt nöjd och belåten.

Det känns som vi nu behärskar några rätter och att julmiddagen kommer att få lite mer exotiska inslag i år.

Inga kommentarer: