torsdag, november 23, 2006

Ratsit blir en hype hemma


Norra Entrén till Palm Springs, Peking

En av de bästa kartorna jag hittat som visar vägen till Palm Springs

Noterade på skype-chatten från vänner hemma att Ratsit dragit igång.
Går med direkt och provar tjänsten. Den fungerar alldeles utmärkt och bara att gratulera killarna bakom detta som garanterat kommer att kunna håva in pengar på att sälja annonsplatser på denna sajt (visar sig att en vecka senare har man över 200 000 medlemmar). Så fort det börjar skrivas om sajten blir det en del debatt och kommentarer hemma till exempel på SvD.
Själv har jag svårt att förstå vad som gör dem upprörda, sajten har ju enbart tagit fram fritt tillgänlig information i en bra paketering.
Här i Kina skulle sajten dock inte fungera av naturliga skäl. Men för en av funktionerna (att enkelt kunna få tillgång till löneläget på en arbetsplats hemma) så saknas behovet i Kina. Här har nämligen kineserna grynkoll på vad alla tjänar enligt den enkla principen att man talar helt öppet om det.
Det är en del av de kulturella skillnaderna och ens inkomst räknas inte som någon del av privatlivet här. Beroende på vad du svarar får du sedan olika hjälpsamma råd på hur du kan förbättra eller komplettera din inkomst. Affärer har gjorts i tusentals år här nere så de har traditionerna på plats.

Inga kommentarer: