onsdag, november 15, 2006

Värmebölja, på kontoret...


Fjärrvärmesäsongen har startat och med denna ett antal kolkraftverk

Precis som du blir förvånad över att det inte finns papperskorgar på varje toalett i Sverige brevid toastolen är det lika lätt att varje år bli förvånad över hur svårt det kan vara att hantera inomhusklimat i Kina.
Nu har vi passerat 15 november så med andra ord är vintern officiellt här om du har "Beijing Heating company" hatten på dig. Så stans >20 fjärrvärmekraftverk har startat på full effekt och går nu dygnet runt till 15 mars nästa år. Problemet är bara att utomhustemperaturen varierar högst avsevärt under denna period.
Det ligger dock inte i bolagets intresse som fakturerar per månad och kvadratmeter utan att bry sig om någon förbrukningkostnad.

Detta i kombination med att i lägenheter så saknas termostater och på kontor så finns det bara en ventilationsanläggning och den kan bara producera en sak antingen värme eller kyla (och kylan är som bekant avstängd under ovanstående period) gör att du drabbas av en ny värmebölja.
Denna vecka har vi haft 38 grader på kontoret. De som är lyckligt lottade att sitta på den södra sidan kan dra igång de extra lokala luftkonditioneringarna som vi har installerade där och därmed kyla ner luften till under 30 grader.
För oss övriga är det bara att svetta sig igenom dagarna till den riktiga kylan är här.

Kineserna tycker däremot att det är helt normalt och lika självklart som det är för en svensk att byta däck på bilen är det för en kines att dra på sig långkalsonger.

Men kanske kan dessa på något vis även skydda mot värmen...

Inga kommentarer: