tisdag, april 24, 2007

Bästa Passagerare & Chinese Residents


Landar i Helsingfors och tas emot med regn på en måndag-eftermiddag

Landar i Peking efter drygt 7h på en ylande MD11 och möts av sol

Att resa med Finnair en upplevelse på flera olika sätt.
Hem till Sverige flög jag hem i deras business som är OK (De var tidigt ute med säten som går att fälla så det blir någorlunda plant) men nu på vägen tillbaka så var det fullpackad kärra som gäller. Planen är gamla MD11 med en ylande svansmotor som för länge sedan borde ha pensionerats. Nu kommer det också äntligen att ske inom några år till förmån för branschledaren Airbus 330/340. Fram tills dess är det dock bara att försöka hålla ut och hitta en gångplats. MD11 har den något ovanliga sätes-kombinationen 3+4+2 så risken att bli inklämd är rätt stor.
Landar dock punktligt strax efter 06.10 lokal tid och har då hört standardfrasen "bästa passagare" ett antal gånger vilket känns lite härligt gammal-svenskt. Kineser springer upp i vanlig ordning men hålls snabbt tillbaka av mycket bestämd finska som med hög stämma och klar finsk brytning säger "sit down, please sit down". Osannolikt nog verkar det fungera.

Dagens behållning förutom att åka rakt in i sommaren var att upptäcka att det går alldeles utmärkt att gå på "Chinese Residents" i samband med passkontrollen. Där klippte man snabbt en kö på + 200 personer och kunde glida ner till bagageuthämtning bland de första. Inte att förakta, särskilt när en taxi till en hägrande dusch väntar innan 8h ska klaras av på jobbet.

Inga kommentarer: