onsdag, april 04, 2007

Kineser har oändligt med tid men missar detaljer


Bonden, Caroline, bloggförfattaren, Rogers dotter Ia och
i bakgrunden bondens mamma (nuvarande boende i huset)


Efter att jobbat några år i Kina så är en erfarenhet kristallklar. Kineser har en helt annan tidsuppfattning än flertalet andra.
Om det beror på avsaknaden på egentlig religion eller ej är oklart men för västerlänningar kan det bli otroligt frustrerande i vissa sammanhang.
Något som ofta också brister och kanske särskilt bland bönder (nong min) på landsbygden är känslan för detaljer.
Dessa två i kombination har nu drabbat vårt husprojekt.

Vi har ett underliggande hyresavtal med yngste sonen (bonden i byn) och ett avtal med fadern och de tre sönerna (appendix B) som reglerar att bonden har rätt att företräda familjen under hyresperioden.
När nu appendix B skulle skrivas under av den sista sonen (som inte bor i byn) så uppstod problem. Enligt uppgift så ärvs huset och rätten att använda marken till de två äldsta sönerna. Just nu har bonden börjat bygga ett ersättningshus till föräldrarna (en förutsättning för att vårt bygge ska kunna starta). Men den äldre sonen hävdar då att detta byggs för kommande hyresintäkter på huset han ska ärva och vill ha 1/3 av ersättningshuset också (härlig logik inte sant).
Vidare så är bondens fru som är ingift i släkten mer frispråkig och har tydligen sagt så fula ord i stridens hetta till föräldrarna så att fadern nu säger "jag flyttar inte ens om ni bygger ett nytt 30-våningshus åt mig".

Vi avaktar nu till efter helgen samtidigt som vi startat plan B vilken är att hitta en annan bondgård med som Caroline uttrycker det "enklare ägarförhållanden".
Ska familjen förstå att de schablar bort motsvarande 500 000 RMB över 15 år eller inte? Normalt brukar pengarna tala så vi är försiktigt optimistiska.

Inga kommentarer: