lördag, april 07, 2007

Påsk i Peking


Påskmiddag hemma hos Roger. Små grodorna i ny
påsk-variant framförs


Vexaxel med pedal ramlar av i en korsning
men hjälpen är inte långt borta


Reservdelslådan med bra och ha prylar

Strålande påskväder med över 20 grader i luften inspirerar till cykelutflykt till sjöarna, Houhai & Qinghai. På vägen dit kan färden antingen gå via tråkiga effektiva 6 filiga gator eller åtminstone delvis genom gamla hutong-kvarter. Valet är naturligtvis lätt och hutongerna ger även en extra dimension genom att vara ett miniatyrsamhälle på ungefär 60-tals standard nivå där livet rullar på lagom takt.
På dagens tur så ramlade en av vevaxlarna av på mina < 300 kr/st cyklar. Hemma hade det varit stor frustration och trist promenad eller dyr taxi hem.
I Peking så är allt anpassat för lagom nivå. Naturligtvis kan en cykel för 300 kr behöva mer service men 50m från korsningen där vexaxeln ramlade av så fanns närmaste cykelreparatör. Vi ställer cyklarna hos honom och medan vi väntar på tur går vi runt hörnet till första bästa restaurang och hittar köper varsin kall öl för 2 kr flaskan.
Vi promenerar sedan tillbaka cykelreparatören som fixar cykeln på 5 minuter och vill ha 1,50 kr för besväret.
Denna typ av service går delvis att hitta även i Sverige (se mitt inlägg angående laga punktering i Solna från förra året) men är normalt långt borta och något som jag definitivt kommer att sakna i Sverige.

Stärkta av en middag på Nuage blir det sedan rask hemfärd för ombyte till finkläder inför kvällens påskmiddag hemma hos Roger med familj.

Gott och trevligt. Janssons frestelse, köttbullar, svensk ost, lax och sånger!

Inga kommentarer: