söndag, april 01, 2007

Progress uppe i byn


Fasad från sydväst, nybyggnad i förgrunden

Fasad från nordöst, befintligt hus samt förråd

Fasad från nordväst. Entré sker mellan gamla och nya huset

Fasad från sydöst. Vy från nya blivande innergården

Veckan har varit intressant i det pågående husprojektet. Vi har fått ytterligare uppdaterade ritningar från Mr Chi, avloppsystemet har ritats klart med lite hjälp av kunniga yrkesmän hemma i Sverige och vi har fått lite uppdaterade exteriöra 3D-ritningar.

Vårt val att lista Mr Chi som nummer ett för byggnadskontraket föll inte väl ut med bonden. Det visade sig att han blivit lovad kickback/muta av Mr Sun och denna var redan intecknad i hans plan för att få föräldrarnas hus på plats. När nu Mr Sun inte längre var nummer ett så provade han att hota till sig pengar från Mr Chi och ni kan gissa resten. Mr Chi går till oss och beklagar sig och vägrar att fortsätta om vi inte garanterar "gott samarbete" med byborna för hans arbetare.
För att låsa upp denna status quo och åter få fart på verksamheten har Caroline (som känner bonden sedan drygt tre år) ägnat några dagar åt politik.
Idag var det åter dags att åka upp till byn för att konfirmera att grundproblemet är löst.
Till vår glädje så kan vi konstatera att föräldrarna nu är på väg ut ur det befintliga huset och att det nya ersättningshuset äntligen är på väg att byggas. Vi får också se det signerade avtalet mellan bonden, de övriga sönerna och fadern.
Hur finansiering blev löst? Genom en hel del diskussioner och en delvis flexibel hyresmodell mellan Caroline och bonden...

Nu är förhoppningsvis det sista hindret för att sätta spaden i marken även för vårt hus avklarat .

Inga kommentarer: