måndag, december 15, 2008

Små enkla Sushi-hak, när får vi det i Peking?


Yrkesman i arbete i den lilla restaurangen

Ståbord är det som gäller. Funkar för en enkel måltid

I lördags kväll tog vi en promenad från hotellet vid Shinagawa station i riktning sydväst. Det börjar med en oväntad brant stigning (området kring Shinagawa är i huvudsak byggt på återtaget land från Tokyo-bukten) upp i små tysta villakvarter. Efter ett antal små gator, gränder och trappsteg kommer vi ner på genomfartsgatan som tar oss till Gotanda. Här finns ett litet centrum kring pendeltågsstationen och under spåren hittar vi vad vi söker, ett lokalt Sushi-hak.
Litet trångt, enbart ståbord, gemytlig stämning, inte ett ord på engelska, inga menyer med bilder men mycket god mat. På väggen innanför dörren hänger en stor planch med de olika klassiska sushi-rätter som man kan ta hjälp av.
Men allt finns inte på menyn, bordgrannen beställer in sushi på färskt ostron(!) vilket jag genast väljer att prova. Gott men komihåg att undvika soja/wasabi. Väljer du varm sake som dryck så värms den omsorgsfullt i vattenbad med termometer för att servas vid exakt rätt temperatur.
Som pricken över i så är det prisbilden också mycket human.

När kommer det ställen som dessa till Peking (eller Sverige, det finns ju espressobarer så varför inte en Sushibar med liknande upplägg)?

Inga kommentarer: