torsdag, maj 03, 2007

20 RMB sedel, det verkliga motivet


Lugnet råder, tältplats i månljus 22.45 på kvällen

Tvättdag i lokal by på vägen mot Xingping

Gigantisk grotta, notera Amy nere på golvet till vänster i bild

Vad över Long jin-floden med fina möjligheter till dopp nedanför fallet

Lift på traktor-kärra sista biten längs dammig grusväg

Bönder på väg till marknaden

Lokalbor på väg hem från marknaden

Storhandlare liftar på lastbilsflak

Lokal förhandling, marknad i Xingping

Turen blev drygt 21 km enligt GPS men liftade sista 3-4 km

Vaknar upp efter kort sömn (saknar mitt uppblåsbara dun-liggunderlag och två personer i ett enmanstält för en västerlänning blir trångt).
Vi knatar iväg vid 07.30 på morgon och då solen fortfarande inte tar så hårt. Målet är som sagt Xingping där det är marknadsdag idag. På vägen passerar en gigantisk grotta som sägs ha använts som skyddsrum för 10 000-tals människor under den japanska invasionen. Svårt att säga men stor är den.
Vägen tillbaka innehåller även ett flodvad som ger möjligheter till svalkande dopp i Long jin-floden. Inte oväntat hamnar vi i tidsnöd så sista 3-4 kilometrarna får vi lifta på en bonde-lastbil med tändkulemotor.
Marknaden i Xingping är som en typisk kinesisk marknad på landet. Allt erbjuds från mat till livsmedel till tjänster som hårklippning. Xingping är också känt för att ha vara basen till landskapsmotivet med sockertoppsberg på baksidan av 20 RMB sedlarna.
Efter att ha introducerat guiden Scott i Google Earths underbara värld (under stearinljusets sken då strömavbrott längs bar-gatan i Yangshou fortfarande är vardag, 2007) så blir det tidig hemgång.

Inga kommentarer: