onsdag, maj 04, 2005

Snow mountain, käkar jakost på 3500 m

Iväg vid 08.30 efter frukost bestående av bananpannkaka, ett kokt ägg och en kritvit gröt som känns som risvälling. Vi packas in i tre supersmå minibussar och efter en timme på växlande vägar och mot slutet tvärs över några torra risfält når vi ravinen.
Nu väntar en promenad på två km ner till floden där en färja/pråm väntar på att ta oss 150 m över floden. Efter den korta färd gäller tuff promenad drygt 100 m upp till platån på andra sidan där bussen väntar.
Vi färdas under två timmar längs vägar som har handlagd stenbeläggning och ser ut över jordbrukslandskapet. Vore det inte för några enstaka tvåtakt-traktorer kunde du vara förflyttad 1000 år tillbaka i tiden. Till slut når vi dalstationen vid Snow mountion som ligger på drygt 3100 m. Efter tjugo minuter blir du avsläppt på en gräsplatå med en overklig kombination av fantastiskt landskap, kinesisk kommers med food stalls på rad, jakar för fotografering och hästskötare som skriker ut sina tjänster. Finurligt nog går enda promenadvägen förbi alla matstållen och krimskramsbutiker innan du är fri att vandra ut och uppleva landskapet. Låter mig fotograferas i lokala kläder och pälsmössa och känner mig ett kort ögonblick som Sven Hedin. Provar grillad jakost och kanderad vildbi honung på vägen tillbaka.
Efter ytterligare en timme vindlande vägar är vi tillbaka i Lijiang och har därmed gjort en cirkel runt massivet. Efter snabb middag och upphämtning av bagage väntar nu en fyra timmars bussfärd till Dali där det blir cykling under morgondagen. Chauffören är ivrig att komma iväg då ingen vill köra i mörker på kinesiska landsvägar...

--------------------------
Sent Wireless from my P910i with BlackBerry

Inga kommentarer: