måndag, juni 13, 2005

Vit man på lokalsjukhus och kulturskillnader

Måndag morgon och extra språklektion för att ta ikapp lite av missarna för drygt en vecka sedan så tuff start på veckan.
Efter en rätt stressande arbetsdag, flertalet av kollegorna går nu på 1-2 veckors semester då vår personalavdelning i sedvanlig ordning reglerar förmåner med kort varsel. Denna gång fick medarbetarna förra veckan reda på att de som hade sparad semester från 2004 och inte tagit ut denna innan 2005-06-30 blev av med dagarna utan kompensation...
Så hux flux försvann ett antal nyckelpersoner från och med imorgon i 1-2 veckor.

Nåväl efter dessa världsliga problem åker 4 av oss för att hälsa på Elton som nu ligger på typ IVA/Vård-avdelning. Mina kollegor är övertygade om att jag är den första vita mannen som satt sin fot på detta lokalsjukhus och onekligen är det milsvidd skillnad mot ett "västerländsk" sjukhus vad det gäller lokaler mm men kompetensen är det som så ofta inget fel på (även om utrustningen inte alltid verkar var den senaste direkt).
I hissen när vi letar efter rätt sal stöter vi på en äldre herre i 60-års åldern som visar sig vara Eltons far. Väl på plats är Elton härligt nog sig hyffsat lik och kan sitta upp i sängen. Vänster armbåge/arm är gipsad men han kan röra på fingrarna. Till vänster bröstkorg sitter dränage kopplat för att få ut vätskan från operationen och han kan inte prata då han har rör från respirator-tiden kvar i halsen. Men när vi pratar om blodtransfusionerna (5 liter) och riskerna med detta påpekar jag att han måste fått blod från någon ung snygg kvinna då han är vackrare än någonsin och då skiner han upp, vilket är gott tecken att humöret är på plats.

Hans far berättar vidare att lokala polisen i Harbin just har ringt och meddelat att de hittat Eltons telefon och därmed förhoppningsvis rånaren. Harbin ligger drygt 800km från Peking så han lyckades fly rätt långt.

Ska bli intressant att följa denna rättsprocess men viktigast av allt är att se att Elton är på bättringsvägen. Också rörande hur vänliga kineser är mot varandra när man har fått dem som vänner. Eltons far var också klart rörd över vårt besök.

Avslutningsvis intressant att se hur vårdavdelningar fungerar i Kina. Det finns överhuvudtaget ingen vårdpersonal utanför den rent medicinska. Så för att ta hand om någon som hamnar på sjukhus ligger hela ansvaret med att få hjälp med att gå på toaletten, äta mat mm på anhöriga.
I Eltons fall som är singel och inte har några släktingar i närheten har vi från företaget hyrt en skötare men har man inte denna möjlighet är det tufft att bli allvarligt sjuk/skadad i det här landet.

Inga kommentarer: