tisdag, februari 21, 2006

Mr. China håller föredrag


Middag på Bookworm (och noterade att de har börjat sälja de små, smidiga och trevliga "LUXE"-guiderna över asiens metropoler). Vid 19.30 är det dags för Tim Clissold att hålla ett föredrag kring sin bok. Kan varmt rekommendera boken för de som ännu inte läst det. Föredraget på 30 minuter var i huvudsak summering av bokens tre delar.
I den efterföljande frågestunden kom en intressant fråga upp angående girighet/förskingringsproblem med VD:ar som de beviserligen har haft i de Joint Venture bolag de skapade.
Tim hade från en redaktör på The Times fått följande förklaring efter att ha läst hans bok:

Detta är inte ett kinafenomen, detta är typiskt exempel på en ny ekonomi under tillväxt. Liknande problem har funnits i både UK och USA tidigare.

Tim och de flesta av oss som har jobbat här ett tag håller nog också med om denna analys. Det finns alltid en förklaring bakom alla kinesiska beslut även om många handlingar oftast kan ses vid en första anblick som ologiska och/eller oförklarliga för oss.
Tim var också helt säker på att Kinesiska företag drivs bäst av kinesiska chefer (men med västerländsk skolning/bakgrund/erfarenhet).

Föredraget kommer med lite tur upp på www.matslundgren.com senare.

Inga kommentarer: