tisdag, februari 28, 2006

Blogga från telefonen nu inbyggt i våra telefoner

Idag lanserade vi 6 nya telefoner på en presskonferens i London. Ingen av dem har dock Symbian OS som jag arbetar med dagligen.

Däremot lanserade vi:
Sony Ericsson and Google today announced that they have worked closely together to integrate Google's Blogger and Web Search features on Sony Ericsson mobile phones.
The two companies are the first in the industry to provide a pre-loaded blog application with a tight integration to the mobile camera and intuitive automatic set-up for consumers who do not already have a personal blog. The first Sony Ericsson products to offer the new service are the recently announced K610 UMTS phone and new flagship imaging handsets, the K800 and K790, announced today and available in Q2 2006.

Så med andra ord kan det kanske bli lite smidigare att ladda upp text till denna blog (som är baserad på Googles Blogger) än vad det har varit hittills via BlackBerry email från min trogna slitvarg P910.

Hur tjänsten kommer att fungera i Kina återstår dock att se då denna site som bekant är fortsatt spärrad av kinesiska myndigheter.

måndag, februari 27, 2006

Grounded, i väntan på nytt arbetsvisa


Verkar som det kommer att bli plattor/parkeringsyta över hela ytan men trevligt nog inga högre byggnader. Notera dock att man har börjat gräva djupt i övre vänstra hörnet...

Mitt arbetsvisa går ut 6 april och är inte på plats en sammanhängade vecka innan dess så behöver få passet klart innan jag åker hem till Sverige.
Just nu ser det ut som om jag får passet i slutet av denna vecka. När jag väl fått det så blir desto mer resande. Så här ser schemat ut för våren.

  • 4-5 mars till Xian (Terrakotta-armén)
  • 11-12 mars i Himmeta, Sverige
  • 18-19 mars i Hemavan, Sverige
  • 25-26 mars i Peking
  • 1-2 april i Nya Zeeland
  • 8-9 april i Nya Zeeland
  • 15-16 april påsk, någonstans i Kina
  • 22-23 april lillebror Fredrik på besök i Peking
  • 29-30 april Peking och sedan vidare till 3 Gorges
  • 6-7 maj just tillbaka i Peking från 3 Gorges
  • 13-14 maj i Tokyo (preliminärt)
  • 20-21 maj i Manchester alt Peking, Johan & Jenny på besök
  • 27-28 maj i Peking, Lasse & Maria på besök
Så med andra ord tämligen intensivt.

söndag, februari 26, 2006

OS-final med alternativ teknik



Efter sovmorgon testar jag Soupmart Café i Lifestyle Plaza som kör buffé på söndagar. 98 RMB för obegränsat med sushi, soppor, kött som steks på begäran, färsk juice, efterrätter och riktigt kaffe får anses prisvärt. Stärkt av detta tar jag mig tvärs över gatan till södra sjön inom Chaoyang Park. Dags att testa skridsko på hemmasjön som bokstavligen ligger tvärs över gatan. Hinner åka på rätt skrovlig is i 10 min innan skrikande vakter kommer springande och vill få upp mig från isen. Hade det varit bättre is hade det varit rätt kul att åka ifrån dem men nu var förhållandena inte på topp så ger upp efter att ha fått en bild på mig själv med Palm Springs i bakgrunden.
Solen lyser rätt starkt fortfarande vid fyra-tiden på eftermiddagen och tar mig bort till Houhai för att promenera lite runt sjöarna med Cindi. Här har större delen av södra sjön redan blivit isfri men västra sjön är fortfarande huvudsakligen isbelagd. Där isen har försvunnit passar vinterbadarna på att ta sig en simtur.
Tar en värmande kaffe på Water Nymph Cafe som ligger perfekt till vid västra spetsen. De serverar illy-kaffe samt har fritt trådlöst internet och sköna soffor. Blir att cykla hit och hänga lite mer i vår skulle jag tro.
Lätt middag på Bookworm innan det blir kort promenad till W-bar för att se OS-finalen som börjar 21.00 lokal tid. W-bar är fyllt till bristningsgränsen när vi kommer dit vid 20.45 och i princip bara svenskar. De har sett till så vi kan lyssna på radiosporten live via internet så man slipper kinesiska kommentatorer och har ordnat så med rabatter som 1 shot för 15 kr vid varje mål.
Klockan blir dock 21.10 och fortfarande ingen match. Jag lyckas få dem att slå på radiosporten men som bild lägger CCTV envist ut en lokal dambasket-match. Finland gör snabbt ett ledningsmål men ingen kan se något. På 15 min har baren gått från proppfull till högst 10 gäster kvar bara för att man schabblat bort att inte ha någon backup om CCTV väljer att inte direktsända. Det är i lägen som denna man inser nyttan med prylen Petter tipsade om härom veckan där du kopplar en box till TV:n hemma i Sverige och Internet (Slingbox, http://www.slingmedia.com/). Sedan kan du plocka upp bild och ljud var du än befinner dig i världen på valfri dator. Kanske får bli en sådan box inför fotbolls-VM i sommar...
Vi tar oss vidare till the DEN som har en japansk sportkanal som visar matchen. Så inför andra perioden har vi nu bild men inget ljud då de inte har ljud till TV:n på andra våningen.
Slutar med att jag ringer upp Tobbe Bäck på hans mobil och ber honom att lägga telefonen vid PC-högtalarna i lägenheten. Slår sedan på högtalar-telefonen i min P910 och vips har man någorlunda ljud.
Här uppstår dock nästa krux då Radiosporten är ca 50 sekunder fördröjd (säkert beroende på olika buffrar i nätet) så lite irriterande att höra ishockey-kommenterar med fördröjning men det funkar!
Kul att vi vinner matchen och ännu ett OS-guld. Om jag förstått kommentarerna rätt blir det därmed vårt mest framgångsrika vinter-OS i historen.

lördag, februari 25, 2006

Överraskningsparty för Almeda-ägare




















Kommer hem runt 13.00 från konferensen i Pekings norra förorter. Tar en sväng till gymmet för att piggna till innan det blir dags att börja slipa på Nya Zeelands-programmet. Lite komplicerat att ta sig runt tillräckligt fort så ser ut att behövas lite inrikesflyg för att inte förlora för många dagar på transport. Går dock lätt att boka biljetter via internet så alla delar bör vara spikade under kommande vecka.
Ger mig sedan av till före detta Jenny Lou's lokaler längs norra sanlitun. Här letade jag efter osthyvel med Tobbe Kjerrman för mindre än ett år sedan och nu är det bara ett tomt skal kvar. Dock har man denna dag lyckats inreda det riktigt mysigt för att se få det att fungera som partylokal för en natt för Alamedas ägare/finansiär.
Blir riktigt kul och träffar mycket nytt folk och får bland annat lära mig att det finns en CCTV 16 som är motsvarighet till CCTV 9 fast på spanska. Tydligen har kinesiska staten även en propaganda-nyhetskanal på spanska, imponerande! Går den inte att se inom Kina utan tillstånd.
Vid 01.00 har hela Vivian och hela Alamedas personal kommit dit och vid 03.00-tiden ansluter live-bandet från Goose & Duck.
Klockan blir 05.00 innan jag kommer hem så längsta partykvällen i år.

Avslutningsvis, ska bli kul att se vilken inredningsstil de väljer på lokalerna som nu ska restaureras under 5-6 månader.

fredag, februari 24, 2006

Kick-off på största hotellet jag någonsin sett, har egen monorail



Överst, del av hotellobbyn. Atriumgården i mitten av huset är mer än dubbelt så stor.
Nederst, större delen av mina kollegor på DUC. Själv finns jag inte på bild då det är jag som råkar vara fotografen ;-)


Anländer till detta overkligt stora hotellkomplex med mer än 100m långa korridorer och egen mono-rail järnväg mellan olika byggnader tidigt på morgonen.
Dags för heldagskonferens med övernattning för närmare 400 personer och efterföljande middag med olika Presidents Awards. Roligast bland dessa var att Gunilla infört ett "sekreterar-pris" som välförtjänt gick till Angela i år.
Kul att höra föredrag från olika delar av företaget samt en knastertorr men saklig analys från Mats Olsson angående Ericssons syn på marknaden.
Eter middagen tar några av oss rulltrapporna ner till källaren där det finns KTV-rum av olika storlekar.

torsdag, februari 23, 2006

23 personer, rekord för middag


Islossning, vid västra sjön, Houhai.

Katrina är inbiten MTB-cyklist förutom att vara lärare i bild och matematik (intressant kombination) . Idag har hon lovat att ta mig till butiken Windspeed där du kan köpa riktiga cyklar från komponenter. Lite sugen på att skaffa mig en cykel till om jag ska prova att cykla till jobbet lite mer under detta år. Tyvärr visar det vara stängt när vi väl kommer dit men nu stället lokaliserat.
Vi fortsätter sedan vidare till 1000 och en natt restaurangen för att äta middag i kompisgänget med deltagare från länder som USA, Danmark, Sverige, Tyskland, Hong Kong, Taiwan, Japan och Kina och ett härligt urval av yrken. Idag blir vi för första gången över 20 personer, kul.

onsdag, februari 22, 2006

iLife06 vilket lyft

Efter middag på lokalt hotell med leverantör (intressant att se nivån på hotell för kineser som reser i tjänsten inom Kina) åker jag hem och uppgraderar min dator med iLife06 (hade tidigare iLife05).
Lite irriterande att dessa applikationer som är de första som är konverterade till Intel-Mac nu vuxit till 6,5 GB som installationsskiva men väl på plats så noterar du ett otroligt lyft.
iPhoto som tidigare tog minuter att öppna/stänga gör det nu på ett fåtal sekunder och fullskärmseditering är riktigt trevligt.
Bara att hoppas att nya datorn finns på plats när jag kommer hem.

tisdag, februari 21, 2006

Mr. China håller föredrag


Middag på Bookworm (och noterade att de har börjat sälja de små, smidiga och trevliga "LUXE"-guiderna över asiens metropoler). Vid 19.30 är det dags för Tim Clissold att hålla ett föredrag kring sin bok. Kan varmt rekommendera boken för de som ännu inte läst det. Föredraget på 30 minuter var i huvudsak summering av bokens tre delar.
I den efterföljande frågestunden kom en intressant fråga upp angående girighet/förskingringsproblem med VD:ar som de beviserligen har haft i de Joint Venture bolag de skapade.
Tim hade från en redaktör på The Times fått följande förklaring efter att ha läst hans bok:

Detta är inte ett kinafenomen, detta är typiskt exempel på en ny ekonomi under tillväxt. Liknande problem har funnits i både UK och USA tidigare.

Tim och de flesta av oss som har jobbat här ett tag håller nog också med om denna analys. Det finns alltid en förklaring bakom alla kinesiska beslut även om många handlingar oftast kan ses vid en första anblick som ologiska och/eller oförklarliga för oss.
Tim var också helt säker på att Kinesiska företag drivs bäst av kinesiska chefer (men med västerländsk skolning/bakgrund/erfarenhet).

Föredraget kommer med lite tur upp på www.matslundgren.com senare.

måndag, februari 20, 2006

Ny lägenhet, nja tror inte det



Noterar på anslag i receptionen att de som har paraboler ombedes att snarast plocka ner dem då det är olagligt att äga oregisterade satellitmottagare som kan ta emot kanaler som inte kan censureras.
Har senaste veckan blivit uppringd av min Senior Golden Consultant (mao Grace) som påpekar att mitt lägenhetskontrakt går ut i mars och det är dags att förnya.
Jag har meddelat att jag gärna bor kvar men önskar få en varmvatten-tvättmaskin installerad.
Svaret är att de lovar en sådan inom 1-2 månader men vill inte ge skriftligt på detta, typiskt Kina mao.
Grace gav även tips på en lägenhet på plan 22 i mitt hus. En kille som arbetar för Nokia skall tydligen flytta ut.
Tog hissen upp och kikade in. Kan säga att det räckte med 30 sekunder och det är bara att konstatera att kinesiska landlords oftast saknar smak. Glasbord, svartfolierade spånplattor, hemska lampor och soffor.
Killen som bor där hade inte heller lyckats få in någon grön växt överhuvudtaget.
Så med andra ord blir det ett år till i 6-1003.

Efter denna "skräckupplevelse" blir det en sväng med Peter L till Alameda. Vivan meddelar att de har skrivit kontrakt på ny lokal. Det blir gamla Jenny Lou's på Sanlitun som blir deras nya hemvist och de kommer att expandera till att ha catering och deli-shop på bottenvåningen och restaurang på övervåningen. Ska bli intressant att se hur det kommer att se ut. Blev även inbjuden till privatfest i nya lokalerna nu på lördagl, kul!

söndag, februari 19, 2006

12 grader varmt och skridskoutflykt















Veckans första sovmorgon. Hämtar upp Caroline (som jag och Roger lånat in som guide och kartläsare till Rogers chaufför) och ger mig iväg till Global Trade Mansion för att ansluta till Roger med chaufför.
Planen är att åka nordöst ca 10 mil för att nå några av reservoarerna som bör kunna ge hyffsad åkning fortfarande. Den första ligger i anslutning till staden Huirou, som är Pekings fruktmecca och centrum för odling av jordgubbar, persikor, nötter, druvor och dadlar.
Sjön ser mycket bra ut men är tyvärr omgärdad av 2 m högt staket och gott om skyltar som meddelar att det är förbjudet att beträda sjön.
Vi åker vidare ca 20 min till Yanqi Lake där vi kan parkera vid något som liknar ett Gröna Lund. Stället är tvärstängt på vintern men alla grinder är öppna så bara att promenera ner till vattnet. Det visar vara drygt 2 dm tjock is fortfarande och jag och Roger kan göra en sväng runt del av sjön (totalt 3,2 km) och vinkar till förvånade pimplare. Fika i 12 gradig värme, strålande sol, ensamma vid stranden med del av kinesiska muren i bakgrunden är inte fy skam. Detta en dryg timme från centrum i en stad med 14 miljoner invånare, fantastiskt!

På vägen tillbaka går vi igenom turprogrammet för majledigheten då jag får 3 svenska vänner på besök. Förslaget är att åka flodbåt på Yangtze-floden ner till 3 gorges och kika på dammen som kommer att vara helt färdig 2009.
Avslutar med middag på Mare, gott och dyrt men kul att kunna äta en god paella till middag (samt lite färsk gåslever till förrätt) . Peking har onkeligen ett fantastiskt utbud.

lördag, februari 18, 2006

Pekings Sälen inte riktigt klart än...



Överst, utsikt från huvudbacken mot runda restaurangen till vänster för 2500 gäster och i mitten byggnaden för klädskåp/skiduthyrning. På parkering stod idag 38 st fullstora bussar vid lunchtid...
Mitten övre, ofattbart med folk i backen runt lunch och lika ofattbart att alla mer eller mindre står stilla och pratar med varandra mm.
Mitten nedre, skönt sätt att bogsera sin skidor, notera att skidbromsarna ligger i...
Nederst, del av uthyrningsdelen med några av kläd/sko-skåpen.



Tidig morgon med samling vid Lido klockan 07.45 för skidåkning till helt ny skidanläggning bara 80 km från stan i nordöstlig riktning. Stället heter Yuyang Ski Resort och ser mycket lovande ut i broschyren. Som vanligt i Kina blir det stort när det tar i. Vad sägs om restaurang för 2500 gäster och omklädningsrum/uthyrningsdel på 9000 kvadratmeter!
Vi får loss biljetter som inkluderar hyra av utrustning och liftkort för 90kr. Anledningen till detta pris är dock att väl på plats är typ 15% av backarna byggda och 10% av dem byggda.
Utrustningen är dock fräsch. Mina tjeckiska vänner (Tomas och Dagmar) fick helt oanvända hyrpjäxor. För egen del blir det premiär för mina Burton-pjäxor och snowboard för andra gången i mitt liv.
I dessa platta breda backar är snowboard helt klart en vinnare och du får bra motion av att gå upp för backen efter varje åk då liftarna är grymt långsamma och blockerade av kineser som står på skidor för första gången.
Vi åker tillbaka något tidigare än väntat då mina vänner som arbetar på IKEA måste jobba lite extra för att få klart varuhuset. Varuhuset vilket jag tidigare skrivit om är det näst största i världen efter kungens kurva och ska öppna senare i vår. Dock har de ännu inte fast ström utan enbart byggström från egna elverk. Att börja gräva för fast el utan Wang Jings borgmästarens tillstånd går dock inte för sig och han kan inte ge tillstånd innan han fått OK från Pekings borgmästare.
Som läsare av "Mr. China" känner man igen sig i dessa typiska kinesiska fenomen.

Väl tillbaka i Peking hinner vi dock med en sen lunch på tyska restaurangen i Soho, Die Kochmützen som serverar HB och tyska rätter såsom grönkål, potatis och kassler. Rätt stabbigt men kan smaka bra efter en dag i backen med strålande sol.

fredag, februari 17, 2006

Massage, vattenhjul och alfa













Veckan är över och blir 1h helkroppsmassage på gamla favoriten tillsammans med Roger. Senaste massagen var i Vietnam så kändes att det var dags. Därefter middag på Vattenhjulet dit även Janne ansluter med sällskap.
Ryktet sa att Jenny som flyger till London på sitt 2 års kontrakt denna helg (yepp blivit försenat) skulle ha lite extra avskedsöl på Alfa så vi styr kosan dit. Ingen Jenny där men skönt att koppla av på övre planet i soffor med generöst djupt samtidigt som det är "70´s music inferno" som bakgrundsmusik. En avslutande sväng till livebandet som spelar på Goose & Duck hinns också med innan det blir dags att gå hem. Lördag blir nämligen tidig start...

torsdag, februari 16, 2006

Mac Probook beställd, dags för ny skidort till helgen


Fotot visar brinnande majskolvar som värmer sängen i byn jag besökte förra helgen.

Efter en hel del letande, kontrollfrågor till Arlanda mfl visar det sig att det är Macoteket i Stockholm som gäller för att beställa en ny bärbar dator till hemmet. De tillhör nämligen "global refund" programmet så du kan få ca 18% av momsen tillbaka när du lämnar landet.
Kruxet är dock att datorn tidigast kommer till Sundbyberg den 16 mars och jag flyger åter till Peking den 20 mars...
...men förhoppningsvis så lyckas Apple rampa upp volymen rätt fort.
Gör även upp med min nyfunna tjeckiska vän, Tom (som reser runt i Kina och startar upp IKEA-varuhus) att ta en utförsåkningsdag på lördag.
Förhoppningsvis är vinden då bättre än idag då det idag kändes otrevligt mycket som om den blåsiga mars-säsongen hade börjat.

onsdag, februari 15, 2006

Tapas-party med mingel & anställning


Bilden till vänster är från trippen till Harbin. Skönt sätt att sälja glass. Men funkar finfint när det aldrig blir varmare än -15 mitt på dagen.

Idag lyckades jag äntligen få min bästa utvecklar-konsult att skriva på för oss och den relationen anställda vs. konsulter börjar gå åt rätt håll.

På kvällen blir det middag på Bookworm med Roger (också suveränt ställe att uppdatera bloggen på med fritt WiFi). Fortsätter sedan till Tapas-restaurangen vägg i vägg med Alameda där Young Professionals har mingel-kväll. Lite kul att se en del nya ansikten på Lucky draw bland visitkorten så kom mitt namn upp. Kanske hade att göra med att jag har mitt röda skärp på mig?
Priset en vas i vitt porslin format som en fisk var väl däremot lite sisådär.

tisdag, februari 14, 2006

2,5h för en middag. En walkman till folket


Denna vecka var det premiär för vår senaste telefon, W950, som jag och mina kollegor arbetar med. En telefon med 4GB inbyggt minne. Vem hade trott att telefoner skulle ha det för 5 år sedan. Riktigt snygg och trevlig dessutom.
Annars är det 14 februari idag och kineser gillar att plocka upp kommersiella amerikanska högtider. Shuang på jobbet skulle på ett "lås och nyckel"-party som tydligen innebär att alla tjejer får ett hänglås att bära och alla män en nyckel. Sedan är det bara att försöka mingla sig fram till en nyckel som passar låset...

För egen del åkte jag hem till Palm Springs och tänkte att det var bekvämt med middag på Zone de Comfort, i huset. Fick bord vid 20.15 men sedan dröjde det till 22.45 innan desserten hade levererats. Trist! Intressant att servitriserna frågar ett antal gånger om vi fått en av rätterna eller inte samt att de tappade bort ostronen och champagnen var rumsvarm. Inte riktigt på topp mao.
Efter en middag som denna förstår man framgångssagan för Alameda och vikten av att ha stenkoll på personalen...

måndag, februari 13, 2006

3 år eller 11 månader




Idag har jag anledning att fira 3 år på Sony Ericsson men också 11 månader i Kina. Så på god väg att komma ikapp Telia som är den arbetsgivare jag hittills har arbetat längst för om du bortser från Försvarsmakten.
Var dags att åka förbi sjukhuset på eftermiddagen för att få mitt chicken pox vaccin. Fick även med mig min rapport från kontrollen i januari. Kul att se man fortfarande är kärnfrisk. Noterade även att min blodgrupp är 0 positiv. Tydligen kan du ur din blodgrupp ställa minst lika kluriga horoskop som du kan göra från ditt stjärntecken...

Efter jobbet blir det en promenad igenom Chaoyang Park utanför porten där det pågår lantern/ljus-festival. Ingen avancerad teknik utan som vanligt? i Kina en ofattbar mängd belysta pappersfigurer, marknadsstånd och till och med en komplett skidbacke med lift (byggd på underlag av byggnadsställningar för att få upp en lutning i den helt platta parken).

Avslutar med middag på Souk tillsammans med Jenny.

söndag, februari 12, 2006

Bagdad-stämning återvänder, Xinjiang-middag




Tidig morgon för att fånga soluppgången över byn. Dock är vi inte först ut ur husen. Det första du möter när du öppnar den gamla träporten och kliver ut på gatan är en irriterad kines med stor kamera på stativ. Tydligen har någon lokal fotoklubb från Peking åkt ut för att fånga morgonljuset så säkerligen 20-tal kinser med stativ som letar motivmöjligheter i omgivningarna.

Fotar även av de förfallna husen, blir lite sugen på att bli ägare till en courtyard. Skulle vara en perfekt tillflyktsort från smogen och stressen i Peking att åka upp till 1 gång per månad.

Efter frukost kollar vi närmaste dammen ihop om skridskois men den visar sig vara tömd för underhåll så skridskoabstinensen får vänta till nästa vecka.

Väl hemma igen är det dags att uppleva finalen på kinesiska nyåret (dagen för den röda lanternan) vilket innebär ofattbara mängder fyrverkerier igen. Särskilt intressant är att stå i fönstret och se pjäserna skjutas upp rakt nedanför dig på gatan. De når lagom upp till fönstret så fint skådespel.

Middag med Caroline på Xinjiang-restaurang i närheten. Helt grillat lamm-ben för 10 kr. Fullständig middag för 2 inkl. en öl kostar 48 kr.

lördag, februari 11, 2006

Hike till gamla favoritbyn, fasaner och harar






Ger mig iväg vid 09.00 på morgonen tillsammans med ett Tjeckiskt par (arbetar för IKEA) och ett Australiensiskt par (båda från en ö i Whitsundays, inte ofta man hittar ozzies som bor på en ö...) samt Caroline och hennes hiking-guide.
Efter drygt 2h är vi tillbaka i byn dit jag cyklade i april. Lugnt och fridfullt på drygt 1000 m höjd. Sticker sedan ut på en dryg 5h hike som tar dig upp på drygt 1780 m med utsikt över delar av muren, fantastisk björkskog, och hyffast rikt djurliv, ser tex. mina första fasaner och harar i Kina.
Väl tillbaka i byn blir det middag hemma hos en familj samt lite fyrverkerier och smällare (gäller som sagt att skrämma bort de onda andarna) innan det blir det dags för sömn. Denna gång på uppvärmda sängar som värms via rökgångar under sängen som är murad i tegel och ca 0,5m hög. Funkar rätt bra får man säga. Bränslet till sängen? - Torkade, hus/stammen av majskolvar.

fredag, februari 10, 2006

Lars Winnerbäck på Alameda


Kartan ovan är den berömda kartan som jag lyssnade på ett föredrag kring på Bookworm tidigare i år. Rätt intressant karta när man kikar närmare på en del av texten som finns på de olika kontinenterna.

Annars var det full fart som vanligt på jobbet och sedan direkt taxi till Alameda för middag med Cindi. Efter halva måltiden så börjar det ljuda svensk musik ur högtalarna på restaurangen. Inser efter ett tag att mitt urval av svensk musik jag gav till Gabi och Vivi ibörjan på året har gått hem.
Kul att käka på favoritrestaurangen och hör sitt eget musikval i högtalarna!
Träffar lite av Cindis bekanta på The Den innan det blir tidig kväll inför helgens stundande vandringsutflykt.

torsdag, februari 09, 2006

4 personer, 5 stjärnor och 4 UNESCO-arv

Hembjuden på middag till Ib med familj (mao fru Maiko och lilla Mia). Efter en god middag lägger vi upp en plan för en 9 dagars semester i juni med fokus på Sichuan-provinsen i sydvästra Kina. Med lite tur får vi med 4 UNESCO arv samt lite pandor i det fria och välbehövlig avkoppling på 5-stjärnigt hotell.

Parallellt med detta arbetar jag vidare på planerna för mina två veckor i Nya Zeeland i mars. Ska försöka få träff på kompisar från NZ som var med på trippen till Afrika i november 2004.

onsdag, februari 08, 2006

Planera Nordkoreabesök, ny chef på ingång

Före kinesiska nyåret intervjuade vi ett antal personer för tjänsten som jag vikarierar för. Min favorit har nu skrivit på så förhoppningsvis börjar han 6 mars som utlovat (du vet aldrig i Kina innan dagen D inträffar).
Ska bli kul att coacha in honom så jag kan gå vidare till nya uppdrag.

På kvällen träffade jag Patrik F med kollegor och planerade Nordkoreatripp för första veckan i oktober. Ska bli otroligt intressant att se detta land innan det klappar ihop. Vi satsar på en utökning av turen som avgår från Peking 30 september. För mer info se rese-arrangörens hemsida, www.koryogroup.com

Käkar middag på nytt Thaiställe, purple haze, trevligt!

tisdag, februari 07, 2006


Temple Fair, startar på nyårdagen (i år söndag 29 januari) och pågår i en vecka (5 dagar). Denna bild från Ditan parken, mitt emot Lamatemplet.

Som vanligt rejält med säkerhet runt parkerna och tydliga skyltar som förbjuder smällare inom parken.

Memorie of a Geisha förbjuds

Tja vad säger man? En stor internationell filmproduktion fick gå 2-3 veckor på biograferna här innan den förbjöds. Anledningen? Jo att rollerna som Geishor spelas av kinesiska skådespelare och en kinesisk kan ju inte ha en relation med japansk man... Man häpnar!
Käkar middag med Jenny på Grandma's Kitchen. Alltid lika intressant att se kinesiska servitörer servera vin genom att hälla upp halva glas och sedan trycka ner korken i flaskan igen. Ingen chans till luftning här.

måndag, februari 06, 2006


Chaoyang Park smyckad infär kinesiska nyåret.

Snön faller, dubbla premiärer

Vaknar till tungt snöfall utanför fönstret. Det fortsätter sedan en bra bit in på eftermiddagen och blir till slut runt 5-6 cm snö.
Denna dag lanserar vi ytterligare en telefon som har kostat mig mycket tid och engagemang senaste halvåret, kul att den nu är ute.
Sveriges television lanserar idag även pod-video. Helt suveränt för oss som befinner oss 7-8h bort och på halvrisiga internetlinor.
Under natten laddas; Rapport, sporten, plus, mfl program ner och kan sedan lyssnas av till frukost på LCD-TV:n eller på video ipod i taxi på vägen till jobbet, helt perfekt!

Besöker Urban och Nikki som jag senast träffade på nyårsafton för middag och återlämnade av gymkort. Fantastiskt trevlig hemlagad middag.

söndag, februari 05, 2006


Årets första rejäla snöväder drog in över Peking idag. Här min gamla byggarbetsplats utanför lägenheten innan jag åkte till jobbet.

Vår nya telefon M600 har idag äntligen press-lanserats. Ska bli kul att läsa recensionerna framöver.

Hem till kylan

Ruskigt tidig morgon. Planet till Hanoi lyfter 06.30 så du är glad att flygplatsen ligger mitt i stan (ungefär som Bromma hemma i Stockholm). I Hanoi fastnar du naturligtvis i "betala flygplats-skatt kön" trots att du har transit-biljetter, irriterande. Det var iofs bara ett drygt år sedan som Peking lyckades baka in detta i biljetten så lär väl dröja 5-10 år till innan Vietnam kommit ikapp här...
Landar vid 14.30 i Peking, i grådis och -3 grader, burrr.

Efter att ha uppdaterat bloggen och tvättat ikapp blir det middag på Alameda med Roger (som just kommit tillbaka från vecka i Thailand).

lördag, februari 04, 2006


Klassisk propaganda med Uncle Ho, glada barn, vita svalor och Vietnameiska flaggan.

Typiska flaggor på gatlyktorna runt paradgatorna i Saigon.

Gamla presidentpalatset i Saigon. Skön 60-tals design. Numera omdöpt till Reunification Palace och används enbart för represenation och som propaganda-museum.

Helikopter på taket av presidentpalatset.

Originalinredning i gamla presidentpalatset. Skön 60-tals känsla.

War Remenats Museum, mycket intressant museum som visar alla fasor från Vietnamkriget. Har också en avdelning med foton från stupade krigsfotografer (Vietnamkriget var väl ett av de första med "embedded journalism" som det så fint kallades under Irak-kriget) samt en avdelning med antikrigsprogaganda för Vietnamkriget från jordens alla hörn. Där finns bland annat denna plansch från Sverige 1972.

Saigon inklusive dess svar på Maggies

Enda hela semesterdagen i Saigon inleds med kort promenad från charmiga Majestic hotel till det inte fullt så trevliga Bong sen hotel. Promenerar sedan vidare Dong Khoi gatan upp till katedralen och postkontoret. Längs vägen finns det gott om gallerier med diverse varianter av konst (se även foto längre ner). Slår till på cyklande damer med hattar att komplettera min svartvita fotokonst i Peking.
Knatar vidare till Saigons svar på silk-street innan det blir ett intressant besök i gamla presidentplatset. Verkligen som att gå rakt in 60-tals-design. Vissa rum är helt orörda sedan kapitulationen 1975.

Nästa stopp är War Remnants Museum, som är sevärt. Särskilt dokumentär delarna kring krigsjournalister och propaganda.

Efter grymt färsk bagel på Au Parc café så blir det hemgång för ombyte inför lördagkväll i Saigon.
Första stopp blir lokal vietnames på taket till Temple Club. BBQ direkt vid bordet blir perfekt innan det är dags att gå en trappa ner till Temple Club som är en typisk fransk/indisk herrklubb i känslan med tegelväggar, mjuka skinnsoffor och dämpad musik. Dock stänger de som allt annat 24.00 så blir att ta en taxi till Apocalypse Now som onekligen är Saigons Maggies och verkar vara öppet till ca 02.00. Stället har till och med grillad korv med bröd, klassisk mat för småtimmarna och är inte oväntat packat med delar av Saigons Expat-community.

fredag, februari 03, 2006


Katedralen i Saigon.

Vackra kartor som väggmålningar inuti huvudpostkontoret i Saigon. Tydligen ska en viss Herr Eiffel varit med och ritat denna byggnad.

Svunna tider... Var såg du senast en Telex-disk hemma i Sverige? Denna är från huvudpostkontoret i Saigon.

Au Parc, café i Saigon. Lite av Saigons svar på Jenny Lou's i Peking och sålde förutom Wasa-knäcke också Panda sötlakrits från Finland!

Om du saknar en oljemålning på väggen så är Saigon bra ställe att handla i. Allt kopieras på beställning.