lördag, maj 06, 2006

Från järnbro anno 1779 till Palé Hall


Wales är fullt av "tungvrickarnamn".


Del av bron från 1779, imponerade ålder för en järnbro

Iron bridge, världens första järnbro och UNESCO-arv


Luncherna under helgen var te/scones med obligatoriska tillbehör


Palé Hall, ståndsmässigt och avkopplande boende.


Rummen var helt OK och sova med öppet fönster och
lyssna till fågelsång är långt från vardagen i Peking...


Taxi hämtar upp dig kl 06.15 från Falsterbo för att ta dig till Kastrup och första morgonplanet till Manchester.
Väl där står en V70 med knappt 70 mil på mätaren och väntar. Första stopp för oss blir orten Ironbridge som kanske inte helt oväntat är känd för att den har världens första järnbro. Mäktig konstruktion byggd 1779 och används fortfarande. Ger onekligen perspektiv på industrialismens vagga om du jämför med vad vi hade i Sverige vid motsvarande tidpunkt.
Efter det obligatoriska inmundigandet av scones (naturligvis med smör, grädde och sylt) & mjölkte bär det av mot vårt hem för helgen, Palé Hall, utanför Bala i nordvästra Wales.

Palé Hall känns verkligen som ett ställe där du är privat gäst till ägarna. Middag kl 19.00 är utmärkt och avkopplande appertif vid brasan efter maten. Serveringspersonalen är från Litauen och Polen (enligt ägarna omöjligt att få tag på arbetskraft lokalt i Wales, vilket nog tyvärr kan stämma). Vad skulle Europa ta vägen utan kunnig, hårt arbetande folk från forna östeuropa?
Första gången jag besöker ett hotell som också anger sin adress i GPS-koordinator (för de som vill anlända i helikopter, enligt uppgift).

2 kommentarer:

Unknown sa...

Oj vad vackert!

Drömmer just nu om en rundresa i UK. Det är lite synd att man underskattar Europa och drar till Asien hela tiden. Vi har ju verkligen mycket att se här!

Mats Lundgren sa...

Onekligen. 3 världsarv på drygt en vecka var inte så illa. Visade min kollega Drottningsholms slott för första gången när vi passerade Sverige.
Lite oväntat att Sverige har 14 världsarv på UNESCO's lista.