torsdag, maj 25, 2006

Taxipriset upp 25% eller 67%


Priset på motorcykel-taxi är antagligen oförändrat.
Har hittills medvetet avstått från detta transportmedel.


När jag flyttade hit låg bensinen på strax under 4 RMB litern nu är den strax över 5 RMB. Taxi-chaufförer betalar bensinen själv och det har varit ett konstant gnällande och senaste året. Tydligen har de fått vissa subventioner men idag kunde konstateras att myndigheterna tagit nästa radikala steg.
För ca en månad sedan försvann de sista 1.20 RMB/km taxibilarna och från denna vecka verkar alla 1.60 RMB/km skyltas om till 2.00 RMB/km. Startavgiften är fortsatt 10 RMB för de första 3 km. Så för en vanlig kines har taxipriset gått upp väsentligt här i Peking.
Kontrasterna med andra regioner blir också ännu större. I trakterna av 3 Gorges så var startavgiften 3 RMB och då ingick 1 km, så det är tydligt att Peking alltmer blir en internationell storstad med prisnivåer som mer och mer kommer att skilja sig från landsbygden.

Under eftermiddagen anlände mina gäster Lasse och Maria så från och med idag är det fullt hus med 4 inneboende. Själv har jag flyttat ut på soffan då frukosttider för en arbetare ofta är betydligt tidigare en semestrande besökare. I present från Sverige fick jag boken Lust - en bok om livets salt, av Steffo Törnquist. Skönt blandat innehåll.

Välkomstmiddag blir som vanligt på familjen Wang's restaurang, vattenhjulet.

Inga kommentarer: