söndag, mars 05, 2006

Våren är här, UNESCO arv besöks

Seg morgon men kommer upp och möts av strålande sol vid 08.30. 4 andra personer som anmält sig till dagens tur valde dock att sova ut så vi blir bara 4 stycken inklusive Jeff. Fördelen med detta är att det går att få med sig 4 cyklar bak i minibussen så vi får chansen att även cykla lite denna varma härliga vårdag med 20 grader i luften (kvällarna är dock precis som hemma i maj, bitande kalla).
Första stoppet är Marco Polo-bron (Lugou-bron) som ligger i sydvästra utkanterna av Peking.
Bron råkar även bli platsen för starten på kriget mellan Japan och Kina 7 juli 1937 så i anslutning till bron finns ett enormt krigsmuseum som är obligatoriskt för skolbarn att besöka.

Nästa stopp blir Peking Man site. Platsen där det första fyndet gjordes 1921 av en tand som senare visade vara från en tidig anfader som levt för 500 000 år sedan. Mannen som gjorde detta fynd var Johan Gunnar Andersson, en svensk geolog från Uppsala universitet.
Roligaste minnet blir dock den 12 årige kinesiska killen som på tydlig och skaplig engelska tar över från guiden och talar om hur man tillverkar flintverktyg, skillnaden mellan olika skalltyper mm.

Som avslutning släpps vi av vid Södra porten till Tianten (Himmelens Tempel) och cyklar därifrån genom bland annat några av de äldsta hutongerna vidare förbi Förbjudna staden innan vi avslutningsvis är åter vid Cycle Chinas kontor vid östra porten av Jingshang-parken.

Inga kommentarer: