lördag, april 16, 2005

28 grader och dags för Hutonger

Bokade in mig i fredags på en guidad tur genom Pekings små gränder, hutonger med Cycle China se www.cyclechina.com för mer info. Termometern stod på 28 grader när jag drog ner till International Hotel för att träffa gruppen. På vägen slängde jag ner min GPS i cykelkorgen för att börja kartlägga sträckorna som trampas i staden. GPS i Kina verkar vara en grumlig gråzon. Inga kartor existerar så du får bygga upp stan själv och själva användandet verkar vara något du inte officiellt ska skylta med.
I vilket fall funkar den klockrent även på samla gränder som är 1,5 m breda (tacka platt landskap och inga hus högre än 2 våningar för det) och totala sträckan blev 45 km.
Turen gick förutom till Hutongerna upp till sjöarna kring Houhai och förbi förbjudna staden samt en dörr bakom vilken Mao sägs ha bott som ung student. Det enda kul med denna var att medan vi står och lyssnar på vår guide så glider en fattig gumma på 60+ ut genom dörren och undrar vad vi står och pratar om.
Hutonger är också kända för sina toaletter, eller snarare bristen på. Sålunda går alla boende till gemensamma toaletter smidigt men inte luktfritt...

Avslutar kvällen med en flaska vin vid Houhaisjön tillsammans med Karen.

Inga kommentarer: