söndag, april 24, 2005

Syren som blommar, cyklar sidenvägen

Fantastiskt vacker söndag morgon och dags att ta på sig cykelkläder för första gången sedan någon vättern-runda för många år sedan. Tar taxi till Workers Stadium, västra porten och kliver på dagens tur med Cycle China. Vi åker i drygt 2h innan vi kliver av längs väg 109 i en liten by i väster om stan. Peking ligger på slätten och enda vägen in från väster är att följa en floddal ca 10 mil genom bergsmassivet. Detta är en del av sidenvägen (vägen västerut) och vi cyklar ca 3 mil av denna genom enastående landskap. Vi startar på ca 280 m höjd och plockar ca 300 höjdmeter längs vägen. Passerar blommande träd och syrener, just doften av syren som blommar har du längtat efter hela vintern så kul att få den en månad tidigare än hemma.

Välförtjänt lunch i en gammal by, som har blivit känd då den är i princip oförändrad sedan hundratals år. Numera gäller inträde (18 kr) och bara 37 bybor bor kvar permanent. Byn ligger mycket vackert längs en bergsluttning med odlingsterasser runt om. Under tiden vi är där pågår fotoskjutning för typ kinas HM-katalog. På vägen hem betalar jag vår guide Alex för nästa veckas cykelresa till sydvästra Kina, känns lite annorlunda att betala drygt 5000 kr i kontanter i förskott till en guide men så funkar tydligen lokal betalning här.

1 kommentar:

Mats Lundgren sa...

Hum, den sorte jernhest ser ut att kunna stå sig här. Skulle inte förvåna mig om den blir kopierad här nere. Christiania bikes är åt fel håll (packmoppe). Kineser vill ha flaket bakom sig. Antagligen för att de alltid överlastar det så absurt så det skulle vara omöjligt att se något med flaket framför sig.