En liten berättelse om 4 år i Peking och hur vardagen på plats kan gestalta sig. Samt en sväng till Tokyo, en sommar i Europa & Nordamerika, ett längre äventyr i Singapore och en flytt till Kalifornien.
onsdag, oktober 31, 2007
Säkert hösttecken, fiskarna tas in från fontänen
Vattnet borta ur fontänen på jobbet,
nu gäller det bara att hitta fiskarna...
Ett säkert vårtecken är när fontänen på jobbet startas och ett lika säkert hösttecken är den stängs av till hösten. I går inträffade det sistnämnda för 2007.
Generellt har det varit ovanligt kallt sista veckorna här i Peking och myndigheterna har hör och häpnat beslutat att tidigarelägga starten av fjärrvärmen från 15:e till 10:e november. Men än är det mer en vecka kvar och för många gäller det att bita ihop. Min lägenhet har turligt nog söderläge så jag har fortfarande drygt 22 grader :-)
I natt var det också premiär för biljettförsäljning inför OS del 2. Inte oväntat blev det kaos när miljoner försökte logga in på siten samtidigt. Vi får se om det har lugnat ner sig till helgen.
Kvällen avslutas med avskedsmiddag för Hilda och Yvonne på Dadongs alltid lika utmärkta ankrestaurang bredvid Latinos.
tisdag, oktober 30, 2007
Käka krita och diskutera husplaceringar
Tomten uppritad med pinnar och planerat nytt läge
på torpet diskuteras flitigt
Första återbesöket hos Dr Yanni denna vecka. Får bannor över att jag inte motionerat fingret tillräckligt och lovar bot och bättring till nästa återbesök på fredag.
Då det nu passerat tre veckor sedan incidenten så är det också dags för en ny röntgen. Dr Yanni är missnöjd över återväxten av skelettet och frågar hur mycket kalcium jag äter. Jag kontrar med daglig Café Latté vilket inte imponerar så går tillbaka till jobbet med en burk kalcium-tabletter. Tabletterna för tankarna tillbaka till krittavlorna i mellanstadiet och känns verkligen som att käka krita men ger förhoppningsvis önskad effekt.
Caroline hämtar mig efter jobbet för en sväng till Xiangping där vi träffar bondsonen över en middag.
Visar sig att han har 6 systrar men att han är den enda sonen så med andra ord den som för familjens talan. Sonen har i sin tur endast en egen son så ägarfrågan verkar vara under kontroll denna gång.
Vi når också en överenskommelse om hyran för marken och befintlig byggnad. Kvar att diskutera är betalningsströmmen där vi bestämt arbetar efter principen "inga pengar utan prestation". Naturligtvis blir då nästa fråga vad är prestationen och hur mycket ska göras under 2007 vs. 2008.
Fortsatt diskussion kommer att ske under veckan men förhoppningsvis kan vi ta nästa steg under kommande vecka. Chansen att det ska bli av känns som den nu nått 50/50.
måndag, oktober 29, 2007
Olika generationer
Familjen Lundgren, 1948 utanför Karsebo
Flertalet av personerna från Karsebo samlade på
hotellrum utanför Shanghai, Kina 2007
Representant av nästa generation Lundgren
Min kusins brollöp gav goda möjligheter att möta släktningar på min fars sida. Ragnar och Maria hade med sig en kopia på farfars familjefoto som blev en del av kortet till Eric & Joanne (brudparet). Kul att åter se detta foto som jag inte sett på säkert tio år. Efter bröllopet blev det släktsamling på Hilda och Yvonnes rum och klassiska historier avhandlades parallellt med den sedvanliga uppdateringen av vad som pågår inom kusinskaran.
söndag, oktober 28, 2007
Kul kusinbröllop i Shanghai
Bröllopsplansch i restauranglobbyn
Delar av lokalen, notera att det finns gäster
bakom varje dörr i bakgrunden
Elmar, Pura och kusin Christopher
Eric redo att möta bruden
Brudparet på ärevarv genom restaurangen på väg
mot scenen med fyrverkerier runt om
Brudparets föräldrar håller tal
Dags för ringarna
Bröllopstårtan skärs upp
Champagneskålen
Skålar med gästerna, notera att bruden har ny klänning
Dags att lämna över brudbuketten
Brudparet efter bröllopet med väninnan som fick brudbuketten
Presenter på varje bord till gästerna
Bröllop i Kina är ofta en mycket stor tillställning och tidpunkten normalt kring lunchtid. I Eric och Joannes fall så startar det hela vid 11.30 på förmiddagen. Lokalen är en större restaurang som kan hantera de mer än 500 gästerna. Ett antal av dem placeras i separata rum vilket nog gör det mycket svårt att följa med i schemat. En given aktivitet är dock bordskål då brudparet går runt till varje bord. Denna ligger tacksamt nog för brudparet sist på programmet och klaras av vid ca kl 13.30. Vid 14.00 är det omöjligt att se några spår av att bröllopet har gått av stapeln och alla dekorationer är då borta.
Körschemat ser annars ut ungefär så här:
1. Ankomst, lämna rött kuvert med pengar (traditionellt ges enbart pengar som gåvor) och ofta så öppnas kuvertet direkt av svärmor som räknar och antecknar vad varje gäst har givit. Med >500 gäster kan detta bli en betydande summa.
Vi Lundgrens på Erics sida håller oss dock till det mer traditionella upplägget med presenter.
2. Efter ankomst och kuvert blir det fotografering tillsammans med brudparet som står och väntar i restaurangens lobby.
3. Alla gäster på plats och cermonin börjar. En inhyrd toastmaster rabblar igenom CV på brud och brudgum innan lokalen sedan släcks ner och en spotlight fångar in brudgummen med bukett i ena hörnet av restaurangen. Han promenerar sedan till pampig musik fram till bruden som överlämnas av brudens far i andra änden av lokalen.
4. Anmarsch till scenen för brudparet genom att gå yttervarv runt lokalen samtidigt som ett antal fyrverkeripjäser brinner av.
5. Upp på scenen och tal av föräldrarna på respektive sida.
6. Ringcermoni som genomförs av brudparet själva (ingen formell vigselförättare inblandad). Klockan har nu nått strax efter 12.00.
7. Fem minuter senare är det dags att skära bröllopstårtan.
8. Två minuter senare är dags för champagneskålen.
9. Nu blir det en liten paus medan gästerna får tid att äta av 16 rätters middagen som serveras. Under middagen bildspel på projektor med bilder från brudparets uppväxt.
10. Brudparet och respektive föräldrar skålar med gästerna. Bruden har hunnit byta till klänning nummer 2.
11. Femton minuter senare har bruden hunnit byta till klänning nummer 3 och överlämnar brudbuketten till sin bästa väninna.
12. Trettio minuter senare har de påbörjat bordskålandet. I bakgrunden har nu visat några av de hundratals olika bröllopsfotona med olika scener, kläder på projektor.
13. Bröllopet över och gästerna går. Några begär doggy bag för maten som blir över.
14. Vid utgången får varje gäst en presentkartong med olika klassika kinesiska desserter.
Det hela är över, otroligt intensivt särskilt för brudparet som knappast har haft möjlighet att äta särskilt mycket av alla rätterna.
För egen del promenerar vi tillbaka hotellet för lite släkt-eftersnack på Hilda och Yvonnes rum.
lördag, oktober 27, 2007
Hangzhou, västra sjön och 1 RMB sedel
Välkomstmeddelande i storformat från gamla ledaren
Solen strilar ner genom trädkronorna
Klassisk bevattningsteknik som verkar användas över hela landet
Lummiga lugna parker
Tempel vid liten sjö
Fyra sjöar i en sjö (med andra ord de ligger inne i en konstgjord ö)
En av de klassiska statyerna som finns avbildade på 1 RMB sedeln
Solnedgång över Västra sjön (West lake eller Xi he) i Hangzhou
Avkopplande lördag vid Västra sjön i gamla kejsarstaden Hangzhou. Klimatet känns markant bättre än i Shanghai samtidigt som sjön ligger vackert med böljande kullar i bakgrunden och skön mix av olika träslag inklusive bambu. Promenad i botaniska trädgården och sedan en sväng längs sjön innan det är dags att hitta motivet till 1 RMB sedeln (japp sedeln finns fortfarande kvar även om den antagligen ersätts med myntet inom några år). De tre statyerna ligger alldeles bredvid den konstgjorda ön med fyra sjöar (fyra sjöar i en sjö).
Tar båten tillbaka Shangri La hotellet medan solen går ner över Västra sjön och det är lätt att förstå varför Marco Polo angav detta till en av de vackraste platserna i Kina.
Trafiken tillbaka till järnvägsstationen är kaotisk men hinner fram med 1 minut till godo. Det räcker då föga då grindarna till perrongen stänger 5 minuter innan avgång med motivering att det är ett snabbtåg...
Som ofta i Kina finns det dock alternativ nära till hands och 20 min senare sitter du på Nanjing - Shanghai-tåget som också stannar i Hangzhou.
Utmärkt hårig krabba (igen) på restaurang Lynn i Shanghai innan kvällen avslutas med ett par drinkar på Velvet Lounge.
torsdag, oktober 25, 2007
Släktträff & sedan mot kejsarstaden
Improviserad släkträff på Ragnar & Marias hotellrum
Shangri La hotell, Hangzhou, gammalt men mysigt
Certifikat från hairy crab från sjön Yangcheng.
Det finaste varumärket bland sötvattenskrabbor.
Fredag eftermiddag inleds med ett kort besök på ett hotell vid stadens järnvägsstation där Farbröderna Ragnar, John och Lennart bor inför söndagens kusinbröllop. Kul att återse släktingar som du inte har möjlighet att träffa så enkelt längre efter att ha flyttat till Kina.
Efter en trevlig pratstund är det dags att ta sig tvärs igenom staden till den södra järnvägsstationen (en av de största i Kina enligt uppgift). Trevligt nog går det till skillnad från Peking att åka tunnelbana mellan stationerna.
Kliver på 16.40 snabbtåget till Hangzhou. Första klass biljetter kostar 60 kr för en resa som tar lite drygt en timme och en kvart.
Hangzhou är känd för sin vackra västra sjö (xi he) och tar en mysig avkopplande promenad kring en fjärdedel av sjön under romantiskt månljus.
Middagen på restaurang som är placerad på pålar i sjön inkluderar hårig krabba som kinas svar på våra kräftor. Säljs enbart under en kort säsong (normalt oktober) när de är som godast (mest fullmatade). Hårig krabba är till skillnad från de vanliga krabbarna som äts året runt en sötvattenkrabba. Hur den fått sitt namn är givet så fort du får se den på bordet; klorna är delvis helt ludna av hår som närmast för tankarna till sjögräs.
Mot värmen i Shanghai
Utsikt från Ritz Carlton. Shanghai har fortfarande
kvar hyffsat med hus från kolonialtiden
Ännu en kortvecka är över och det är dags att sätta sig på kvällsplanet till Shanghai. Denna långhelg inkluderar besök i Hangzhou (gammal huvudstad) och kusinbröllop. Taxikön på gamla flygplatsen i Shanghai är som vanligt kaotisk men turligt nog finns bil förbokad (Lisas chaufför) denna gång vilket ger en ovanligt smidig transfer. Njuter av den varma kvällen medan du promenerar fram längs gågatan Nanjing road. Noterar att det arbetas intensivt på få i ordning Nokias första flagship store ( i Kina) inför morgondagens öppning.
onsdag, oktober 24, 2007
Tibetansk restaurang med show
Glad tibetansk uppvisning i bakgrunden
Beläget strax söder om Ritan-parken
Caroline har föreslagit besök på en tibetansk restaurang med uppvisning. Inte oväntat fantastiskt lamm bland rätterna och skön underhållning. Tibetansk musik är enligt Caroline generellt glad och detta är inget undantag.
Vi kommer även överens om möte i nästa vecka med sonen till bonden för att föra husprojektet närmare ett avslut.
tisdag, oktober 23, 2007
Oväntat släktbesök
Farbror Elmar och faster Hilda
Kommande helg är det dags för kusinbröllop. Min kusin Eric från Vancouver gifter sig med Joanne från Shanghai. Bröllopet förväntas inkludera upp till 500 gäster och är förlagt till en bankettsal i Pudong.
Inför bröllopet så börjar släktingar från Sverige att anlända. Idag dök faster Hilda och Yvonne upp.
söndag, oktober 21, 2007
Dags att lämna värmen och havet
Fullpackad Rimowa redo för klivet över sundet
tillbaka till Hong Kong
IFC 2, runt 415 m hög. Utsikt från takterassen på Red
Mats & Jean redo för avfärd från Venetian
Efter drygt 40 h på Macau varav 36 h har tillbringats på Venetian är det dags att återvända till Hong Kong. Känns något konstigt att tillbringa all denna tid inomhus men med fejkad himmel i taket, torg, gator, kanaler med expat-gondoljärer, tre våningsfasader (byggda i proportioner) så upplevs det inte som 36 h på ett IKEA-varuhus (turligt nog). World Heritage delarna av Macau betades av förra december så inget behov av att se dem denna gång.
Tillbaka i Hong Kong testas Rimowan längs de långa upphöjda gångbanorna och trots att den väger in på 24 kg så är det inga problem att spinna den runt sin egen axel med en hand. Bara att konstatera att 4-hjuliga väskor ar det som gäller.
Efter att ha hämtat upp skjortorna hos Jantzen så är det läge att njuta av solen och havet från Reds uteterass i ett par timmar innan det är dags att kliva på tåget som tar dig till kvällsflyget hem.
lördag, oktober 20, 2007
Omfamnad av amerikansk hospitality
Del av hotellrumsdelen
Del av fasad till reception och restauranger
Golfbana under byggnad på taket till del av kasinot
Alla rum verkar vara sviter
Del av vardagsrum i hotellrummet
Gång från en av receptionerna in mot kasinot
NBA basket, komplett upplevelse inkl. maskot
Uppställning inför matchen. Naturligtvis finns cheerleaders också med
Lördagen börjar med NBA-basket. Cavailers (Cleveland) mot Magic (Orlando). Komplett upplevelse på Venetians egna area som rymmer upp till 15 000 åskådare och är en liten byggnad inom komplexet. Sen lunch på Fatburgers (igen måste erkännas en av de bästa hamburgarna jag ätit i Asien).
Maten visar sig välbehövlig för eftermiddagens shopping som börjar med en Rimowa-väska (visar sig också vara ett klokt val) och fortsätter med shopping på Hugo Boss och G2000. Trots att Rimowa får anses räknas till prylkontot så vinner något otippat ännu en gång klädkontot.
Spelandet? Jodå, den största kasinoyta jag har sett får sig också ett besök men inte oväntat så uteblir framgången. Spelandet sker praktiskt nog strikt i Hong Kong dollar som är peggade mot US Dollar.
fredag, oktober 19, 2007
Oväntad shopping
Prada boots, håller i längden (sägs det)
Dagen börjar med besök på favoritskräddaren för skjortor i Hong Kong, Jantzen Tailor. Välj fritt bland hundratals tyger, välj sedan typ av krage, alt. färg på insidan av krage/ärmslut, typ av knappar och naturligtvis måttsytt. Går därifrån med en beställning på 7 skjortor (något oväntat). En mer oväntat är nästa besök på Lane Crawford. Ett ställe med anor sedan 1850-talet men som jag så här långt har lyckats undvika.
Går därifrån med ett par Prada-boots som för mig vidare till stadens Diesel-butik. Med ett par jeans och en skjorta får dagens klädköp anses vara avklarade.
Trots att jag hämtat upp ett tre stycken Ipod Touch leder oväntat klädkontot över prylkontot när dagen summeras.
Tar sedan eftermiddagsfärjan till Macau för att checka in på Venetian som är världens näst största byggnad och den är stor kan jag försäkra.
Förutom stort så är den också väldigt amerikansk (del av konceptet). Middagen blir på Morton's (Morton's of Chicago) som onekligen har den bästa steken jag ätit på länge i Asien men frågan är hur CO2-lämpligt det är att importera 100% av maten från USA...
torsdag, oktober 18, 2007
Med tre fingrar fria mot Hong Kong & Macau
The Ventian, Macau. Världens näst största byggnad sägs det
Morgonritual med Dr Yanni. Efter dagens övning är hon missnöjd med lyftfunktionen på fingerspetsen och jag gipsat in med lillfingret sträckt och med ringfingret som stöd. Känns i vilket fall som en bra progress att ha fått fram tre fingrar i det fria på vänsterhanden.
Kvällen tillbringas på kvällsflyget till Hong Kong för helgens sedan länge planerade weekend.
Johnny mfl är inbokade för fredagen men har också en viss föraning om att det kommer att bli en del klädshopping...
tisdag, oktober 16, 2007
Dags för folkkongress, slut på golden weeks?
En läsvärd bok som visar hur långt det är kvar i Kina
innan de vackra orden på folkkongressen verkligen har
genomförts i praktiken och hela vägen ner till minsta kommun.
Det har väl knappats undgått någon att det just nu pågår folkkongress och det är dags att officiellt visa vägen för de kommande fem åren.
Mycket har onekligen hänt och händer hela tiden i Kina men till visionen som målas upp är det långt kvar.
Betydligt mindre uppmärksamhet internationellt men desto intressantare nationellt är att det efter 9 år med Golden Weeks nu finns funderingar på att avskaffa dessa. Tydligen blir belastningen på vissa turistattraktioner alltför hård i takt med att välståndet ökar. Planerna verkar vara att sprida ut de 10 nationella ledighetsdagarna mer jämnt över traditionella helgdagar ur månkalendern. Så framöver kanske dagen då "maskarna kryper ur jorden" blir en ledig dag.
Mer intressant tycker jag hade varit om de vågat införa svensk sportlovsprincip och låta golden weeks vara tidsförskjutna mellan olika landsdelar/provinser.
Men det är antingen lika komplicerat som att försöka få kineser att ta till sig sommartid. Försök har gjorts i Kina tidigare, tror på 80-talet men sedan gav man upp. För pedagogiskt svårt att förklara.
måndag, oktober 15, 2007
Bort med gipset, dit med gipset
Hackar och spadar dominerar fortfarande i Peking för
grävjobb så länge det inte rör sig om husbyggen
Veckan börjar med återbesök hos Dr Yanni Li. Hon klipper bort gipset och handen får äntligen andas lite. Passar på att få fråga henne lite om hur det kommer sig att hon fått ett kirurgiskt begrepp uppkallat efter sig, "The Yanni knot", och det visar sig gå väl hem då hon gärna berättar denna historia. Kort kan det sammanfattas som att en åtgärd som tidigare tog 1,5-2 h under operation numera tar 30 sek - 2 min och med bättre resultat.
När humöret är på topp är det så dags att börja bända fingret. Osannolikt nog så känner jag innan smärta. Efter 5 min gymnastik är det åter dags för gips på.
Jag får nämligen bara träna under hennes ledning...
Återbesök på onsdag då gipset åter åker av för ytterligare träning.
söndag, oktober 14, 2007
Första varma höstdagen i Peking
Peking skyline österut från trumtornet. Nya högsta huset,
World Trade Center 3 syns tydligt till höger i bild med
nya tv-huset alldeles bredvid.
Utsikt söderut över Qian Hai från Nuage
Fräscha vietnamesiska rätter på Nuage
Idag är det så blå himmel det normalt kan bli i Peking om det inte stormat rejält innan. Med andra ord blått om du tittar uppåt men tydligt gulbrunt när du tittar mot horisonten.
Efter en förmiddagslur bär det av till Qian Hai för promenad runt sjön tillsammans med Roger och hans gäster. Lyssnar på gårdagens Spanarna (P3) där de förtäljer att första snön fallit i Mälardalen samtidigt som solen värmer gott och det är helt vindstilla i Peking så garanterat ingen hemlängtan.
Efter sen lunch på Nuage (gott men Muse är bättre) blir det en sväng upp i Trumtornet. Det är alltid en bra plats att besöka när vädret är klart för att få en överblick av vad som hänt med Pekings skyline samt konstant krympande hutong-områden.
Middag på Xiao Wang i Ritan. När solen gått ner faller temperaturen snabbt till drygt 10 grader så dunvästen värmer gott medan du letar dig ut ur parken. Oklart varför gatlyktorna i parken släcks vid 21.00. Kanske för att blyga ungdomar ska våga kyssas & kramas? De är under alla omständigheter de enda kvarvarande besökarna förutom restauranggäster på hemgång.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)