En liten berättelse om 4 år i Peking och hur vardagen på plats kan gestalta sig. Samt en sväng till Tokyo, en sommar i Europa & Nordamerika, ett längre äventyr i Singapore och en flytt till Kalifornien.
söndag, oktober 28, 2007
Kul kusinbröllop i Shanghai
Bröllopsplansch i restauranglobbyn
Delar av lokalen, notera att det finns gäster
bakom varje dörr i bakgrunden
Elmar, Pura och kusin Christopher
Eric redo att möta bruden
Brudparet på ärevarv genom restaurangen på väg
mot scenen med fyrverkerier runt om
Brudparets föräldrar håller tal
Dags för ringarna
Bröllopstårtan skärs upp
Champagneskålen
Skålar med gästerna, notera att bruden har ny klänning
Dags att lämna över brudbuketten
Brudparet efter bröllopet med väninnan som fick brudbuketten
Presenter på varje bord till gästerna
Bröllop i Kina är ofta en mycket stor tillställning och tidpunkten normalt kring lunchtid. I Eric och Joannes fall så startar det hela vid 11.30 på förmiddagen. Lokalen är en större restaurang som kan hantera de mer än 500 gästerna. Ett antal av dem placeras i separata rum vilket nog gör det mycket svårt att följa med i schemat. En given aktivitet är dock bordskål då brudparet går runt till varje bord. Denna ligger tacksamt nog för brudparet sist på programmet och klaras av vid ca kl 13.30. Vid 14.00 är det omöjligt att se några spår av att bröllopet har gått av stapeln och alla dekorationer är då borta.
Körschemat ser annars ut ungefär så här:
1. Ankomst, lämna rött kuvert med pengar (traditionellt ges enbart pengar som gåvor) och ofta så öppnas kuvertet direkt av svärmor som räknar och antecknar vad varje gäst har givit. Med >500 gäster kan detta bli en betydande summa.
Vi Lundgrens på Erics sida håller oss dock till det mer traditionella upplägget med presenter.
2. Efter ankomst och kuvert blir det fotografering tillsammans med brudparet som står och väntar i restaurangens lobby.
3. Alla gäster på plats och cermonin börjar. En inhyrd toastmaster rabblar igenom CV på brud och brudgum innan lokalen sedan släcks ner och en spotlight fångar in brudgummen med bukett i ena hörnet av restaurangen. Han promenerar sedan till pampig musik fram till bruden som överlämnas av brudens far i andra änden av lokalen.
4. Anmarsch till scenen för brudparet genom att gå yttervarv runt lokalen samtidigt som ett antal fyrverkeripjäser brinner av.
5. Upp på scenen och tal av föräldrarna på respektive sida.
6. Ringcermoni som genomförs av brudparet själva (ingen formell vigselförättare inblandad). Klockan har nu nått strax efter 12.00.
7. Fem minuter senare är det dags att skära bröllopstårtan.
8. Två minuter senare är dags för champagneskålen.
9. Nu blir det en liten paus medan gästerna får tid att äta av 16 rätters middagen som serveras. Under middagen bildspel på projektor med bilder från brudparets uppväxt.
10. Brudparet och respektive föräldrar skålar med gästerna. Bruden har hunnit byta till klänning nummer 2.
11. Femton minuter senare har bruden hunnit byta till klänning nummer 3 och överlämnar brudbuketten till sin bästa väninna.
12. Trettio minuter senare har de påbörjat bordskålandet. I bakgrunden har nu visat några av de hundratals olika bröllopsfotona med olika scener, kläder på projektor.
13. Bröllopet över och gästerna går. Några begär doggy bag för maten som blir över.
14. Vid utgången får varje gäst en presentkartong med olika klassika kinesiska desserter.
Det hela är över, otroligt intensivt särskilt för brudparet som knappast har haft möjlighet att äta särskilt mycket av alla rätterna.
För egen del promenerar vi tillbaka hotellet för lite släkt-eftersnack på Hilda och Yvonnes rum.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar