onsdag, oktober 03, 2007

Utflykt till Baisha


Traditionell tvättning längs kanalen i Baisha

Glad gumma redo att gå ut på fältet

Mor & Far tillsammans med gumman

Gruppfoto, gumman bor bakom ett skynke
i ena hörnet av huset i bakgrunden


Tröskning på innergård i Baisha

Glad bonde med annorlunda väst

Lokalbo på väg att tömma gödselvatten


Dukförsäljare visar sin kollektion på en innergård

Bladen kokas(?) och du får sedan den blåa naturfärgen.
Tydligen dock fortfarande skadlig för miljön så nu kan
färgning endast ske på större fabrik i Dali.


Vattenhämtning i byn Xinhua, strax norr om Baisha

Samling i köket hos en bonde och hans fru i Xinhua.
Färska äpplen och valnötter från byn har konsumerats
tillsammans med te och solrosfrön under trevligt samspråk.

Teprovning med årgångste á 1995, Lijiang

Middag inne i gamla stan, Lijiang

Helt OK frukostbuffé så mätta och glada blir vi upphämtade kl 10.00 av Zhao Fan för kort transport till hans fik, Buena Vista i Baisha där vi avnjuter Yunnans bästa(?) Cappuchino medan en bybo går förbi på byns huvudgata med sin ko och kalv. Baisha är en 800 år gammal by (300 år äldre än Lijiang) med stor charm. Det är betydligt fler fik här nu än när jag var här i maj 2005 men fortfarande är Baisha en mysig idyll med stor charm.
Vi promenerar vidare på sidogator och träffar på en gammal gumma som precis ska ge sig ut på fältet att jobba. När hon ser oss så blir vi genast inbjudna till ödegården som hon bor i medan hon vaktar och matar djuren (inklusive en sugga med elva kultingar).
Det finns gott om ödegårdar i Baisha då ungdomarna söker sig in till storstaden eller andra provinser för att leta jobb.
Vi promenerar vidare i den härliga sensommarvädret och besöker några butiker som säljer färgglada dukar. Mönstret skapas genom att tyget sys ihop efter konturerna innan det färgas. Färgen kan då inte tränga in i dessa delar och därmed skapas mönstret när du efter infärgningen sprättar bort tråden igen.
Vi fortsätter vidare med bil till nästa by upp längs dalen vilket är den betydligt mindre byn Xinhua. Där blir vi inbjudna till besök hos en bondfamilj som vår chaufför känner. En regnskur kommer plötsligt över oss så blir en utmärkt paus med lokalt tilltugg och rolig konversation i bondköket.
Efter en lunch på Buena Vista så blir det avkoppling i villan under seneftermiddagen. Kvällen startar sedan med teprovning av årgångs-teer från Pu'er (ort i södra Yunnan) och fortsätter med middag där Hot pot med svart kyckling utgör basen. Den svarta kycklingen var ursprungligen enbart för kejsare och den smakar onekligen betydligt bättre än "fabriks"-kyckling.

En härlig dag i med frisk luft i lugnt tempo kan härmed avslutas.

Inga kommentarer: