tisdag, oktober 16, 2007

Dags för folkkongress, slut på golden weeks?


En läsvärd bok som visar hur långt det är kvar i Kina
innan de vackra orden på folkkongressen verkligen har
genomförts i praktiken och hela vägen ner till minsta kommun.


Det har väl knappats undgått någon att det just nu pågår folkkongress och det är dags att officiellt visa vägen för de kommande fem åren.
Mycket har onekligen hänt och händer hela tiden i Kina men till visionen som målas upp är det långt kvar.
Betydligt mindre uppmärksamhet internationellt men desto intressantare nationellt är att det efter 9 år med Golden Weeks nu finns funderingar på att avskaffa dessa. Tydligen blir belastningen på vissa turistattraktioner alltför hård i takt med att välståndet ökar. Planerna verkar vara att sprida ut de 10 nationella ledighetsdagarna mer jämnt över traditionella helgdagar ur månkalendern. Så framöver kanske dagen då "maskarna kryper ur jorden" blir en ledig dag.
Mer intressant tycker jag hade varit om de vågat införa svensk sportlovsprincip och låta golden weeks vara tidsförskjutna mellan olika landsdelar/provinser.
Men det är antingen lika komplicerat som att försöka få kineser att ta till sig sommartid. Försök har gjorts i Kina tidigare, tror på 80-talet men sedan gav man upp. För pedagogiskt svårt att förklara.

2 kommentarer:

hannahedda sa...

Hej Mats! Bra blogg!

Håller med dig - Röd åklagare är verkligen en läsvärd bok. Om du inte redan har läst Ola Wongs böcker så är det ett tips...
No, I'm from Borås, När tusen eldar slickar himlen: Kinas väg till framtiden och Sjukt billigt - Vem betalar priset för ditt extrapris?

ha det bra

Sofie sa...

Hej Mats!!

Jag sitter o googlar runt på peking, beijing litegrann. Ska snart besöka denna stad.

Jag ska efter några dar där ta mig ner till Laos. Vet du bästa, billigaste sätt att göra detta på?

/Sofie