fredag, april 07, 2006

Dag tre, över McKinnonpasset, regn & hagel


Chokladen delades broderligt och var välbehövlig

Världsrekord i vattenfall som sagt.

Monument rest till minne av McKinnon som upptäckte passet 1888.
Kea-fåglar jagar ivrigt efter mat, kameror eller annat löst de kan få tag på.

Utsikt från passet mot dalen som innehåller Sutherland Falls

Själva kammen, störtar stuprätt ner på andra sidan så nedfarten är i en vid halvcirkel runt.

Snart kommer åskan, haglet och regnet på allvar.

Vattenfall, 1 m från stigen vi vandrar strax innan Dumpling Hut.

Väderprognosen har hotat med åska, regn, hagel och kraftig vind men när vi startar på morgonen är det gott om blått på himlen så vi startar med gott mod.
Först bär det rejält uppför idag längs zig-zag-stigar innan vi når upp till platån med monument som markerar att vi nått McKinnonpasset på 1069 m.
Strax efter att vi lämnat passet för gå till toppstugan så öppnar sig himlen på vid gavel. Problemet med att passera passet är att vi nu inte längre är skyddade av det som kappseglare kallar, the roaring forties (mao de kraftiga vindarna som blåser söder som 40 breddgraden).

Nedfärden innehåller allt som som förutspåddes i prognosen och rätt mäktigt med blixar som slår ner i bergen omkring dig. Med regn kommer också vatten och jag har aldrig sätt så många vattenfall som under denna färd trekk.

Pustar ut nere vid Quintin-stugan där vi också kan lägga ryggsäckarna med vi tar en snabb 1h fram och tillbaka avstickare till Sutherland Falls, som är världens 5:e högsta vattenfall och en av huvudanledningarna till att denna trekk skapades. Klart imponerande! Det konstanta regnandet har dock gjort själva spåret till ett enda stort dike så blir en hel del plaskande upp till 15 cm vatten.

Vi plockar upp ryggsäckarna och spurtar sista 6 km till dagens stuga, Dumpling Hut.

Väl framme kan konstateras att även goretex-plagg slits. Min drygt 5 år gamla klättermusenjacka är plaskblöt medan kilten och byxholkarna har klarat sig förvånansvärt bra.

Turligt nog har Dumpling-stugan en kamin så finns möjlighet till torkning finns.

Dagens trekking:
8h och 35 min, 745 m tagna, 1237 m förlorade, högsta punkt 1118 m, lägsta 96 m, sträcka 19 km (med avstickare till Sutherland Falls).

Inga kommentarer: