söndag, april 30, 2006

Livet längs floden, spökberg och tempel


Chongqing by night...

Trubadurer? med batteridrivna förstärkare vid matbordet. Efter två låtar lyckades vi bli av med dem...

Vi har lyxat till oss och har tvåbäddshytter med luftkonditionering så sover gott fram till frukost vid 08.00. Vi blir tilldelade vårt bord som kommer att vara det samma under hela resan.
Vid den obligatoriska genomgången berättas att båten har just 121 besättningsmän och är just nu knappt 90 passagerare så ser ut att kunna bli bra service...

Efter diverse trixande och tutande med den ruskigt ljudliga mistluren så lättar vi äntligen från kaj runt 09.00 och börjar färden österut. Floden är här förvånsvärt smal och det är relativt strömt men så har också inte höjningen på grund av dammen ännu nått hit upp. Det kommer att dröja till 2009 innan dammen fyllts hela vägen.

Det är relativt blåsigt i dalgången så fläktar bort värmen väl när du håller dig på övre däck. Längs flodbankarna ser du omväxlande orörd natur, industrier, nybyggda städer (på grund av vattenhöjningen) och de tydliga skyltarna som markerar de kommande nivåerna.

Framåt eftermiddagen lägger vi till vid staden Fengdu efter 16 mils färd. Staden låg ursprungligen på norra sidan men har helt rivits och flyttats 100 m längre upp längs bergssidan och byggts ut för att klara ca 600 000 invånare. Kvar på norra sidan men högre upp ligger Kinas svar på blåkulla. Detta är spökberget och här finns exempel på alla hemskheter du kommer att drabbas av om du har syndat, sevärt och annorlunda.

Väl tillbaka på båten blir det middag med diverse lekar där Claes och undertecknad lyckas vinna till oss lite priser.

Båten lägger sedan ut efter midnatt för färden ner mot Wu Shan.

Inga kommentarer: