lördag, april 22, 2006

Nice Camera, 11 UNESCO-arvet avbockat




Roger hämtar som planerat vid 06.2o och vi svänger förbi SAS där vi plockar upp Lars Å (från vårt Londonkontor).
Stärkta av en Latté trippelshot köper jag biljett direkt på flygplatsen. Har tur och får rabatterat pris på utresan, 850 RMB inklusive skatter.
När vi landar i Xian finns privatchaufför med Audi-kopia som väntar på oss. Hon kostar oss 500 RMB för hela dagen och gör ett bra jobb.
Det tar ca 45 min att köra från flyget till kullen där terrakotta-armén grävdes ner. Stället är indelat kring tre stora utgrävningar samt har en del annat intressant såsom en 360 graders presentation av bakgrunden till att denna armé skapades och hur själva bygget gick till. Känns minst lika imponerande som pyramiderna i Egypten.
All utgrävningar är under tak och i hyffsad skum belysning så lite klurigt att få bra bilder men VR-linsen och höga ISO hjälper till.

På väg ut från anläggningen möter jag och Roger en amerikanska som spontant säger "nice camera" till oss. Bara det är ju investeringen värd sitt pris.
Efter schysst enkel lunch intresserar vi oss för platsen mittemot lunchstället som visar sig vara ett gammalt tempel/badpalats, Huaqing Hot Springs.

Precis lagom avkopplande att sitta och se ut över lummig trädgård i ca 25 gradig värme och du känner dig långt långt bort från larmet i Peking.
Passar på att skriva ut lite bilder från förmiddagens fotande (batteridriven skrivare gör ännu en gång succé).

På flygplatsen möter jag Marie såväl som Hans-Jörgen, osannolikt att hur lätt det är att stöta på Peking-svenskar ute i landet.
Färden hem blir hyffsat guppig då det har blåst och blåser fortfarande rejält när vi landar i Peking och tar oss till ny Thai-favorit, Very Siam (som ligger strax norr om YuYang hotel).

Avslutningsvis skulle man kunna jämföra dagens trip med att flyga ner över dagen till Paris från Stockholm. Dock är detta ett betydligt billigare alternativ...

1 kommentar:

Unknown sa...

Fråga: Är inte blogspot.com censurerat i Kina längre? Min blogg har ju inte gått och läsas tidigare i Kina och du kan väl läsa min?