onsdag, april 05, 2006

Till Te Anau och start på Milford trekking


Fantastiska höstfärger i Te Anau

Första metrarna längs denna 53,5 km trekk

Vattnet som det finns mycket gott om är krisallklart och drickbart

Stugorna är väldigt basic men så är de inte heller öppna officiellt under vinterhalvåret.

En stor köks-stuga vid varje övernattningsplats. Konstigt nog erbjuds varken tändstickor eller kastruller.

Promenerar i grynningsljus strax före 07.00 ner till busshållplatsen för vår 2h transport till Te Anau. Ryggsäcken optimerad för stundande 4 dagars hike så hotellet fick behålla varsin väska från Hans och mig med icke väsentliga prylar. Som väsentliga prylar räknas dock gott vin och vi har 3 flaskor med oss.
På bussen möter vi även de första av våra 38 med-vandrare då denna tripp har 40 platser per dygn och i princip alltid är slutsåld.
Vi når Te Anau vid strax efter 09 och går till park-kontoret för att hämta upp våra biljetter för stugorna samt nödvändig båttransport i varje del av promenaden.

Vid kl 13 bär det iväg med buss upp till hamnen varifrån båten tar oss de sista sträckan in till starten på Milford Track som vår hike heter på engelska.
Den omskrevs redan i början av 1900-talet som världens bästa hike och har betydligt senare tex figurerat i Claes Grundsten, Äventyrets stigar - Världens bästa trekking.

Innan vi gå av bryggan får vi första kliva med fötterna genom en fotbalja med någon reningslösning för att inte ha med oss något onyttigt in längs spåret.

Första dagen är ett bara 5 km promenad och knappt några höjdmeter alls så en riktigt skön promenad i uppehållsväder. Blir lite avundsjuk när vi redan efter en kilometer passerar Glade Point som är första stopp för de som gör denna tur med guide (idag mest japaner ser det ut som). Då får man sova i riktiga sängar, får 3 rätters middagar och stugorna har varmvatten/dusch. Men dessa turer kostar också 10 000kr jämfört med vår 500kr tur.

Väl vid vår stuga Clinton Hut så blir vi välkomnade av stugvärden Ruth som går igenom safety instructions med oss samt läser upp väderprognosen. Efter den kulinariska middagen, en flaska pino, stek, paprika och cous cous (japp avundsjuka blickar får vi ta emot) blir det lite allmänt skvaller runt bordet.
Hakar på ett pusselbygge, första gånen jag lagt pussel på säkert 15 år och var riktigt avkopplande. Vid 23.00 släcks lyset så får pussla sista 1,5h med hjälp av min pannlampa.
Valde medvetet att gå och lägga mig sist då 20 personer stor sovsal kommer att ta tid innan alla somnar in och hunnit göra de obligatoriska toabesöken.
Sista 30 min får jag för övrigt sällskap av en yngre kvinnlig trekkare som släpar in madrassen i mathuset då det snarkas för högt i sovhusen...

Dagens trekking:
1h och 31 min, 22 m tagna, 12 m förlorade, högsta punkt 265 m, lägsta 254 m, sträcka 5 km.

Inga kommentarer: