fredag, januari 13, 2006

Isande kallt, isande vackert
















Harbin, en ort som har blivit världskänd för en miljökatastrof är också en stad som har hållit en årlig isfestival i 22 år och har en intressant historia som tillflyktsort för ryssar efter revolutionen men även som en del av det japanska nya riket mellan 1932 och 1945.

Vi anländer vid 06.45 på morgonen och får vänta till kl 07.30 på rummen så tar en kort promenad i kvarteren runt hotellet. Kan snabbt konstatera att utan långkalsonger klarar du dig max 10 min utomhus i denna stad. Lyckligtvis finns dessa i ryggsäcken och är sedan på resten av resan.

Efter frukost på ryska fiket (se bilden ovan) så fortsätter vi ut till snöskulpturerna ca 20 min bussfärd från city. Otroligt imponerande och några av dem högre än ett normalt 5 våningshus hemma.

Efter välbehövlig sen lunch i varm restaurang och införskaffande av nya skor för vissa i sällskapet så går färden vidare till innerstan för att beskåda Sofia kyrka.
Riktigt tjusigt men väl inne så möts du av en visningslokal för foton (Alla kyrkor stängdes av kommunisterna vid maktövertagandet efter 2 andra världskrigets slut).

När skymmingen sedan lagt sig så går färden ut till isskulpturparken som är helt obegripligt stor.

Enorma ytor. Den största isskulpturen har rodelbana på ena sidan och skidbacke på andra sidan komplett med knapplift(!).

Dessutom är samtliga skulpturer/byggnader antingen belysta från insidan från infrysna lysrör eller från utsidan med strålkastare. Svårt att föreställa sig utan ha varit där men klart mycket större och imponerande även vad jag någonsin kunnat föreställa mig.

Efter en rejäl middag så tar Roger, undertecknad och två engelsmän ur sällskapet en sväng till Babyface, Harbin.

Lite mindre och mer gemytligt än det i Peking (om nu svart marmor och glasväggar kan bli gemytligt). Musiken är dock behagligt låg fram till runt midnatt så funkar bra att hålla en konversation uppe. Vi tar standardordern på detta ställe vilket är en flaska Red Label Whiskey och två halvlitersflaskor med iste som blandas till någon form av grogg.

Inga kommentarer: