lördag, januari 07, 2006

Jakt på skridskois i diplomatbil

Tobbe hämtar upp vid strax före 12.00 och vi ger oss iväg med en GPS, en karta, skridskor i bagaget och en fulltankad Volvo S80.
Vi håller god fart på Badaling Express way så vi råkar missa avfarten till Ming tombs. Det gör att vi improviserar att förlänga turen hela vägen upp till Guanting-sjön i Hebei. När vi åkt över gränsen inser vi ett stort problem. I mötande fil så står det lastbilar alla 3 filer i bredd i över 10 km. Kruxet är nämligen att Peking inte tillåter någon tung trafik in i staden innan kl 19.00 på kvällen och kinesiska lastbilschaufförer börjar köa tidigt...
Dock är det ett senare problem och vi fokuserar på att försöka ta oss ner till sjön. Efter att ha åkt förbi det fransk/kinesiska-vingårds komplexet (se bloggen från september) hittar vi en grusväg ner mellan diverse åkerplättar. Vägen blir smalare och smalare och ersätts rätt snart av en traktorstig men framåt går det. Till slut är vi bokstavligen framme vid strandkanten och kan gå ut på isen. Här är vi uppe på drygt 550m höjd och det märks på flera sätt. Bland annat på att det uppenbarligen har snöat här tidigare så isen är tyvärr helt oåkbar. Dessutom är vindarna här rätt bistra...
Vi försöker mao ta oss tillbaka till Peking och de mindre reservoarna.
Det visar inte helt lätt då lastbilarna som sagt blockerar vägarna. Naturligtvis finns det bybor som vill tjäna pengar på att guida oss fram via genvägar. Efter lite diskuterande som inkluderar Caroline på mobiltelefon beslutar vi oss för att försöka på egen hand.
Vi tar rygg på en mindre lastbil och kommer rätt långt innan det blir tvärstopp i en mindre by där byborna har lagt grenar över vägen och inrättat sin egen lokala vägtull!
Vi är inte intresserade av att betala så vi lägger oss kloss mot kloss med lastbilen. Naturligvis försöker diverse bybor stoppa oss men som Tobbes chaufför lärt ut. "Håll bara bilen rullande" så vi trycker oss fram (När vi senare kliver ur så visar det sig att hela utsidan är full av handavtryck från dammiga händer).
Väl inne i Peking-provinsen igen så letar vi oss fram till Ming-gravarna och sjön bredvid. Här är det bättre lycka och det går att köra hela vägen till vattnet. Inga andra ute på sjön, närmaste sällskap är lokala skärmflygarklubben som är ute och fångar varma uppvindar mot de kringliggande bergen.
Efter en tur på knappt 6 km i strålande eftermiddagssol så drar vi ner till stan igen.

Avslutar med middag med internationellt gäng under Lewis ledning. Det blir Papa John's vid Kerry Centre.

Inga kommentarer: