måndag, januari 30, 2006

Till bergen för fransk middag i unik miljö

Efter rejäl frukost så blir det taxi till lokala busstationen för att hitta en långdistansbuss till Dalat. Biljetter kostar 70 000 dong och naturligtvis vägrar de acceptera usd samtidigt som bankomaten har slut på pengar då det är helg. Killen som håller i informationsdisken ger dock ett alert intryck så provar att växla 20 usd med honom vilket funkar fint och med 300 000 dong på fickan så är biljetterna fixade. Bussen är en 15 platsers typ Ford Transit och hade varit helt OK om det hade varit just 15 personer. Men efter att de officiella 15 platserna är sålda så börjar chaffisen och hans kompanjon att plocka upp locals längs vägarna efter egen taxa (och där naturligtvis pengarna aldrig når arbetsgivaren). Som mest är vi 25 personer i bussen vilket inkluderar 5 personer på varje sätesrad (anpassad för 3) samt en kille stående på bagaget mellan sista sätesraden och bakdörrarna (ca 20 cm small nisch).
Efter 3h hoppar första extra passagerna av och vi tror att de sista 2h blir det lugnt men nu har de fått upp blodad tand så varje naturligtvis går det att hitta nya betalande passagerare längs vägarna.
En fördel är dock att de mest kreativa chaufförerna normalt också är de snabbaste och denna kille är snabb men tyvärr förlorar vi en del av tidsvinsten på de oplanerande stoppen för hämta/lämna extra passagerare.
Vid strax 15.30 rullar vi dock in Dalat och kan äntligen checka in på Novotel Dalat som är en charmigt hotell från 1932.
Middag blir snett över gatan på Sofitel Dalat Palace som är byggt 1916-1922 och nu är renoverat till toppskick. Fransk avsmakningsmeny står på programmet och smakar suveränt och passar väl in i stilen på själva matsalen. Lite Vic Falls hotel över det hela.
Efter maten kort promenad ner till sjön för att kika på Tet-aktiviteterna. Del av området är temporärt avspärrat för att hysa något som närmast kan liknas en Kiviks marknad med allt från tombola-stånd till karuseller, dans-scener, mm.

Inga kommentarer: